Kultura / Ostalo-Kultura

Zašto posjetiti ''Dane otvorenih vrata'' Odjela za kulturologiju?

Zašto posjetiti ''Dane otvorenih vrata'' Odjela za kulturologiju?

Zašto posjetiti «Dane otvorenih vrata» Odjela za kulturologiju? Stvarno, zašto? Čemu trošiti dragocjene sate koje bismo ugodno provodili pred televizijskim prijemnikom (pa da, ipak je Eurovizija ovih dana, da ne spominjemo zadnja kola engleske nogometne lige i «Big Brother»!) , gledajući piratsku kopiju najnovijeg blockbustera ili na Facebooku.

E pa, razlog je jednostavan. Zato jer se na Kulturologiji sve to uči i proučava, ali s neke druge strane. Nitko ne govori samo o tome kako gledati televiziju, već, puno više, kako je stvarati, i, što je još važnije, zašto je to važno. I ne samo to: na Kulturologiji se uči kako snimati filmove, čitati knjige i organizirati društvene mreže. Uči se stvarati medije, brinuti se za njih i vladati njima. Zato na tom studiju postoje katedre za medije, knjižničarstvo i menadžment: prvi stvaraju, drugi se brinu, a treći vladaju medijima.

«Dani otvorenih vrata « sve ovo pokazuju, uz dodatak nekoliko zgodnih, a neki bi rekli i zabavnih događanja. Tako će, recimo, 18.5. u 17:00 sati u poznatom osječkom Caffe Baru «Trica» Aleksej Gotthardi Pavlovski govoriti o vlastitoj knjizi «Narodnjaci i turbofolk u Hrvatskoj». Turbo-knjiga, valja reći, ali i trenutačno aktualna tema, zar ne? Nešto ranije, u 13:00 sati, Miroslav Tuđman će u zgradi Odjela u osječkoj Tvrđi održati predavanje pod naslovom «Informacijske operacije – medijsko ratovanje». Vruća i uvijek aktualna tema! Netko bi ponovo mogao pitati kakve veze imaju ta dva događaja, a odgovor je tek naoko zbunjujuć: nikakve! Osim što se i jedna i druga bave medijima u kojima, te s kojima moramo živjeti.

Pa ipak, ma koliko nas Pavlovski i Tuđman mogli zaintrigirati za svoje teme, najveći dio «Dana otvorenih vrata» vode studenti. Oni govore o svojem studiju, o vlastitom časopisu «Notan» i o studentskoj razmjeni. Jer, studenti Kulturologije sudjeluju u nizu međunarodnih projekata i sve više provode vrijeme na drugim, najčešće inozemnim sveučilištima. Bili su, recimo, i u Strassbourgu, u Europskom parlamentu, gdje su snimali reportaže. Eto, sve to, pa i mnogo više naći će se upakirano u zajedničku vreću 17. i 18. 5. 2016, i to na dvije lokacije: u zgradi Odjela za kulturologiju na Trgu Sv.Trojstva, te u Caffe Baru «Trica» u samom centru Osijeka.

Prema tome, zašto doći na «Dane otvorenih vrata», i zašto barem na trenutak odustati od «Big Brothera»? Zato jer se stvarno isplati vidjeti dobru izložbu fotografija, a i retrospektivu animiranih filmova sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u «Trici». Ili zato jer treba poslušati multimedijalno predavanje studenata knjižničarstva na Odjelu za kulturologiju, a posebno zato jer vrijedi vidjeti studentske filmove iz Strasbourga. Konačno, ali nikako posljednje, valja doći na «Dane otvorenih vrata» zato jer se tamo pokazuje kako stvarati bolji svijet oko sebe, a ne biti stvoren od svijeta kakav jest.

PROGRAM:

program dani kulturologije

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Doc. dr. sc.  Vladimir Rismondo,
predsjednik Katedre za medijsku kulturu Odjela za kulturologiju

 


Izdvojeno

Reci što misliš!