Kultura / Ostalo-Kultura

InterVox - međunarodno pjevačko natjecanje od 6. do 8. svibnja u Osijeku

InterVox - međunarodno pjevačko natjecanje od 6. do 8. svibnja u Osijeku

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Svečanoj dvorani Umjetničke akademije u Osijeku, predstavljen je program 4. Međunarodnog festivala vokalne glazbe InterVox 2016. i pjevačkog natjecanja „Lav Mirski“ koje će se od 6. do 8. svibnja 2016. godine održati na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Inicijator i voditelj ovog već tradicionalnog pjevačkog festivala, izv. prof. art. Berislav Jerković, iskazao je zadovoljstvo jer je ove godine za središnji dio festivala, Međunarodno pjevačko natjecanje „Lav Mirski“ pristiglo čak 102 prijave mladih, talentiranih glazbenika iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije te Crne Gore. Velik broj prijavljenih sudionika znači i ozbiljan te nimalo lak zadatak za članove ovogodišnjeg stručnog ocjenjivačkog suda u sastavu: prof. Berislav Jerković, predsjednik žirija, te članovi Martina Gojčeta Silić (Zagreb), Ana Aleksić Šajrer (Zrenjanin), Snježana Bujanović-Stanislav (Zagreb), Balázs Kocsár (Budimpešta), Krešimir Batinić (Zagreb) i Filip Pavišić (Osijek).

Natjecanje će započeti u petak, 6. svibnja u 10:00 sati kada će se predstaviti pjevači 1. kategorije. Od 14:30 sati žiri će ocijenjivati nastupe pjevača 2. kategorije, dok u večernjim satima od 18:30 sati nastupaju natjecatelji 3. kategorije. U prijepodnevnom će terminu 7. svibnja od 10:00 sati pjevati natjecatelji 4. kategorije, od 13:30 sati nastupit će 7. kategorija, a od 16:30 sati slijedi prva natjecateljska etapa za sudionike 5. kategorije. Druga će se etapa 5. kategorije odvijati u nedjelju, 8. svibnja u 9:00 sati u Svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, gdje će po završetku natjecateljskog dijela programa uslijediti SVEČANO ZATVARANJE NATJECANJA u 12:30 sati, uručenje nagrada i Svečani koncert pobjednika.

Iako natjecateljski dio programa kreće 6. svibnja, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić istaknula je kako InterVox kreće već u četvrtak, 5. svibnja 2016. tradicionalnim polaganjem vjenca na grob Lava Mirskog. Osim toga, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić iskazala je zadovoljsvo jer će ove godine, uz Umjetničku akademiju i Hrvatsko narodno kazalište u daljnjem programu InterVox 2016. poduprijeti i Muzej likovnih umjetnost, Glavna straža Muzeja Slavonije, Župna crkva Preslavnog Imena Marijina u Donjem Gradu te Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku.

Tako će u ostatku programa InterVoxa 2016. slijediti pregršt zanimljivih glazbenih sadržaja. Prof. Berislav Jerković najavio je udaraljkaški koncert Tomaša Ondrušeka, vrhunskog glazbenika iz Češke, koji će zajedno sa studentima UAOS nastupiti u ponedjeljak, 9. svibnja u 20 sati u Muzeju likovnih umjetnosti. U utorak, 10. svibnja 2016. u 19 sati, u Muzeju Slavonije, atriju Glavne straže, održat će se Koncert vokalnih solista muzičkih akademija Osijeka, Zagreba, Beograda i Pečuha – Katarina Tomaš, Inez Adrien Dorgo, Filip Hozjak i Marko Pantelić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U srijedu, 11. svibnja slijedi koncert Akademskog pjevačkog zbora UAOS u Župnoj Crkvi Preslavnog Imena Marijina. Početak koncerta je u 19 sati, a studenti će, predvođeni dirigenticom Antoanetom Radočaj-Jerković i uz klavirsku pratnju Davora Dedića izvesti kantatu Johna Ruttera: Magnificat. Kao solistica će nastupiti Gabrijela Škrabal, sopran. Ovogodišnji program festivala InterVox 2016. završit će u četvrtak, 12. svibnja izvedbom komične opere W. A. Mozart: Cosi fan tutte u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Početak opere je u 19 sati, a izvest će ju operni ansambl UAOS.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!