Kultura / Ostalo-Kultura

"Povijest radija u Osijeku" od 06. do 07.05.

HearMe - 4. seminar studentskih radija organiziraju Elektrotehnički fakultet, Muzej Slavonije, Odjel za kulturologiju Sveučilišta J.J. Strossmayera i HRT Radio Osijek, a uoči 85. obljetnice radija u Hrvatskoj otvara se i izložba "Povijest radija u Osijeku".

Četvrti seminar studentskih radija u Hrvatskoj pod nazivom HearME održat će se u Osijeku 6. i 7. svibnja 2011. godine. Sudionici seminara su studenti, predstavnici radijskih postaja iz Splita, Dubrovnika, Zagreba i Rijeke te studenti iz Osijeka koji su domaćini. Seminar je do sada održan u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu sa ciljem razmjene iskustava i znanja te stvaranja Mreže studentskih radija.

O SEMINARU

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Seminar započinje u petak, 6. svibnja predavanjima koja će se održati na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku na kojima će studenti razmjenjivati iskustva i znanja stečena radom na studentskim radio postajama sa ciljem stvaranja zajedničkog projekta - Mreže studentskih radija. Ideja zajedničkog projekta nastala je na trećem HearMe festivalu u Zagrebu. Projekt teži stvaranju zajedničkih, univerzalnih emisija koje će se moći reproducirati na svim studentskim radio postajama u Hrvatskoj. Studentske emisije obrađivale bi razne teme od izlazaka mladih, novosti na sveučilištima pa sve do top lista glazbe.

U 19 sati u Muzeju Slavonije predviđeno je otvorenje izložbe "Povijest radija u Osijeku". Ovom izložbom, koju su u suradnji s Muzejom Slavonije i Elektrotehničkim fakultetom pripremili studenti Odjela za kulturologiju, studenti iskazuju poštovanje kolegama s radio stanica koje su djelovale i djeluju u Osijeku.

Seminar se nastavlja u subotu 7. svibnja nizom zanimljivih događanja. Ukoliko vrijeme posluži, radionice će se odvijati na otvorenom, u parkovima, na trgovima i ulicama Grada Osijeka. Za tu priliku Grad Osijek ustupio je gradske bicikle koji će poslužiti kao osnovno prijevozno sredstvo za putovanje i rad po gradu. Na radionicama studenti će stjecati dodatna novinarska znanja od toga kako biti radio voditelj o čemu će im više toga reći iskusni radio voditelj Slavonskog radija Vinko Pejić. Zatim, kako izgleda jedan dan jednog urednika što će im zorno prikazati Davor Lončarić, urednik HRT Radio Osijeka. Uz predstavljanje vlastitih studentskih radio postaja, studenti će širiti svijest o studentskim radijima intervjuiranjem građana i predstavljanjem snimljenih anketa na radionicama.

U večernjim satima, nakon završetka radnog dijela seminara, slijedi druženje u Party tramvaju uz glazbu s DJ pulta. Nakon kruga tramvajem po Osijeku u klubu Mini teatar sudionici seminara družit će se uz koncert osječkih glazbenih sastava.

4. Seminar studentskih radija HearMe, osim što promiče suradnju studenata sveučilišnih gradova, dodatno prezentira Grad Osijek.

„Svojim gostima želimo prenijeti sliku Osijeka kakvim ga mi vidimo, kao studenti, kao sadašnji i budući novinari radio postaja i medijski stručnjaci, kao slušatelji bogatog opusa radijskog programa naše županije", naglasio je Davor Vrandečić, organizator HearMe festivala. Upravo iz tih razloga u programu festivala ističe se posebice izložba u Muzeju Slavonije, zatim vožnja biciklima i tramvajem po gradu te na koncu koncerti osječkih glazbenih grupa.

O IZLOŽBI

Izložba "Povijest radija u Osijeku" zamišljena je kao prezentacija djelovanja radijskih postaja u Osijeku u razdoblju od 1940-tih do danas. Kontaktima s relevantnim sudionicima radijskog života Grada Osijeka, te u suradnji s Tehničkim odjelom Muzeja Slavonije, studenti su istraživačkim radom prikupili mnoštvo informacija, fotografija i audio zapisa koji će biti prezentirani na izložbi.

U sklopu izložbe, u improviziranom interaktivnom studiju, studenti će emitirati radijski program putem Radio ETFOS-a, kako bi stvorili autentičnu studijsku atmosferu s gostima u programu, intervjuiranjem posjetitelja, predstavljanjem kolega s pojedinih radio stanica i slično. Interaktivni studio će tijekom festivala imati moderatora kojemu će posjetitelji moći postavljati pitanja, moći će puštati glazbu u eter i na taj način sudjelovati u kreiranju radijskog programa festivala.

Na izložbi će biti prezentirane radio postaje: HRT Radio Osijek, Ratna krugovalna postaja Žuta podmornica, Radio Baranja, Slavonski radio, Gradski Radio, Radio Plus te Radio Mačkamama. Svaka radio postaja bit će predstavljena kao zasebna cjelina kroz dekade od 1940-tih do danas putem tonskih zapisa, fotografija, plakata, eksponata kao što su stari radio aparati tog vremena, magnetofoni, gramofoni i slično. Atmosferu određene dekade upotpunjavat će glazba iz jukebox-a na kojoj će se puštati singlice nastale u tom razdoblju.

Kako postav ostaje izložen do kraja 2011. godine, izložbu će organizirano pohoditi osnovne i srednje škole u sklopu nastavnog programa o medijskoj kulturi, a studenti Odjela za kulturologiju bit će im vodiči.

Na ovaj način, studenti koji su i sami u procesu stvaranja studentske radio stanice, Radio UNIOS, iskazuju poštovanje svojim kolegama, stječu stručnu podlogu kao ishodište budućeg djelovanja te svojim radom doprinose zajednici.

RASPORED DOGAĐANJA

Petak, 06. 05., 12:30 | ETFOS, Kampus - Okupljanje sudionika na Kampusu

Petak, 06. 05., 14:00 | ETFOS, Kampus - Biti radio voditelj

Vinko Pejić - Slavonski radio

Petak, 06. 05., 15:00 | ETFOS, Kampus - Mreža studentskih radija

Radio UNIDU, Radio ETFOS, Radio Student

Petak, 06. 05., 19:00 | MSO - Povijest radija u Osijeku

Otvorenje izložbe, radionica u sklopu izložbe, zakuska

Subota, 07. 05., 11:00 | ulice grada - Radionica

Širanje svijesti o studentskim radijima intervjuiranjem građana

Subota, 07. 05., 12:00 - Gostovanja na radio stanicama

Radio Sova - Slavonski radio

Radio Student - Radio Mačkamama

Stop FM - Gradski radio

Radio UNIDU - HRT Radio Osijek

Radio SC - Gradski radio

Subota, 07. 05., 15:30 | ETFOS, Kampus - Dan jednog urednika

Davor Lončarić - HRT Radio Osijek

Subota, 07. 05., 16:30 | ETFOS, Kampus - Mreža studentskih radija

Radio SC, Radio Sova, Stop FM

Subota, 07. 05., 19:30 | Tramvaj - Party tramvaj

Krug po gradu u Party tramvaju

Subota, 07. 05., 21:30 | Klub Mini teatar - HearMe - festival

Svečano zatvaranje seminara uz koncert osječkih glazbenih sastava

Tekst: Davor Lončarić (HRT.hr)

  


Izdvojeno

Reci što misliš!