Kultura / Ostalo-Kultura

Veliki uspjeh osječkih autora - dokumentarni film ''Crtači'' uvršten u natjecateljsku konkurenciju 25. dana hrvatskoga filma

Veliki uspjeh osječkih autora - dokumentarni film ''Crtači'' uvršten u natjecateljsku konkurenciju 25. dana hrvatskoga filma

Dokumentarni film „Crtači“ u režiji Krešimira Lendića i produkciji osječke tvrtke Trotoar uvršten je u konkurenciju za najbolji dokumentarni film na 25. Danima hrvatskoga filma.

Film je nastao na temelju istraživanja i po ideji Željka Gašića iz Udruge Stripos (Osijek) i premijerno će biti prikazan u četvrtak, 21. travnja s početkom u 18 sati u kinu Europa u Zagrebu. Film nas upoznaje s radom triju osječkih crtača stripa i njihovom tragičnom sudbinom na kraju II. svjetskog rata. Sebastijan Lechner, Marijan Ebner i Veljko Kockar bili su dio veće scene koja se pojavila na ovim prostorima krajem tridesetih godina prošlog stoljeća, u zlatno doba stripa u Europi. Većinu svojih stripova objavili su u beogradskim tiskanim izdanjima, ali istražujući za film pronašli smo da su objavljivani širom Europe. Na kaju rata Kockar je strijeljan, a Lechner i Ebner su nestali.

Scenarij filma potpisuje Željko Gašić, montažu Antn Balog, snimatelj je Vjeran Hrpka, za glazbu i oblikovanje zvuka bio je zadužen Davor Dedić, a producent je Vedran Kralj. U igranim scenama pojavljuju se glumci Aljoša Čepl, Hrvoje Barišić, Domagoj Mrkonjić i Nenad Pavlović. Film je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i dijelom Grada Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jubilarni 25. Dani hrvatskog filma bit će održani od četvrtka do nedjelje (21. – 24. travnja) u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac te u baru Vinyl u Zagrebu, a bit će prikazano odabranih 87 igranih, animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i namjenskih filmova.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!