Kultura / Ostalo-Kultura

Gradski muzej Vukovar dobitnik Europske nagrade Silletto za uključivanje lokalne zajednice u svoj rad

Gradski muzej Vukovar dobitnik Europske nagrade Silletto za uključivanje lokalne zajednice u svoj rad

Gradski muzej Vukovar sinoć je u San Sebastianu u Španjolskoj, u sklopu dodjele nagrade za Europski muzej godine Europskog muzejskog foruma, dobio Nagradu Silletto za suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u svoj rad.

U obrazloženju dodjele nagrade Gradskom muzeju Vukovar ističe se da je "od 1997., nakon završetka rata, muzej, koji je postojao kao muzej u progonstvu, postao aktivna snaga u obnovi društvenoga i kulturnog života u Vukovaru".
Samo 17 godina nakon oružanog sukoba, dodaje se, "vukovarski muzej predstavlja tragedije prošlosti kao nešto što se mora izbjegavati u budućnosti, a ne u duhu osvete ili glorificiranja vojnoga djelovanja, nego je usredotočen na ljudsku patnju i potrebu čuvanja mira".

Vukovarski muzej se za nagradu Europskoga muzeja godine kandidirao u svibnju prošle godine na natječju Europskoga muzejskog foruma.

Za nagradu je bilo nominirano 49 muzeja iz 24 europske zemlje, a uz vukovarski muzej među nominiranima je bila i "Ivanina kuća bajki" iz Ogulina.

Europskim muzejom godine proglašen je varšavski muzej Polin - Muzej povijesti poljskih Židova, Nagrada Vijeća Europe pripala je Europskom centru solidarnosti iz Gdanjska, dok je Nagradu Kenneth Hudson, koja se dodjeljuje za "najneobičnije i najhrabrije postignuće koje prkosi uobičejenoj percepciji uloge muzeja u društvu", dobio amsterdsamski muzej Micropia. Ocjenjivački sud dodijelio je i šest posebnih priznanja.

Gradski muzej Vukovar osnovan je 1946. godine donacijom stilskog namještaja, starog novca i umjetničkih predmeta Vukovarca Antuna Bauera. Prvi stalni postav muzeja otvoren je 1948. godine, a 1966. godine Muzej preseljava u Dvorac Eltz. U Domovinskom ratu Dvorac i Muzej doživjeli su ogromna razaranja i uništenja, a muzejska građa koja nije sklonjena, otuđena je ili uništena. Od 1991. do 1997. godine vukovarski muzej djelovao je u progonstvu u Zagrebu, a u Vukovar se vraća 1997. godine. Obnova Muzeja počela je 2005. godine, a završila 2014. godine otvorenjem stalnog postava. Kao budući zadaci u toj ustanovi nameće se otvorenje stalnog postava Zbirke Bauer te Zbirke donacije hrvatskih i europskih umjetnika osnovane 1992. godine kao izraza podrške Gradskom muzeju Vukovar u progonstvu.

Izvor: Radio Osijek

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!