Kultura / Ostalo-Kultura

Poznati i nagrađivani osječki karikaturisti gostovali na Odjelu za kulturologiju

Poznati i nagrađivani osječki karikaturisti gostovali na Odjelu za kulturologiju

U srijedu, 2. ožujka 2016. godine, na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gostovali su poznati i višestruko nagrađivani osječki karikaturisti.

Naime, u petak, 26. veljače, u Galeriji Waldinger u Tvrđi studenti 2. godine diplomskog studija smjera Kulturalni menadžment, kao završni praktični rad iz kolegija Menadžment muzeja i izložbi, organizirali su izložbu pod nazivom KarikARTura, pod mentorstvom doc. art. Anđelka Mrkonjića i asistenta Tomislava Levaka, koja je izazvala veliko zanimanje i niz pozitivnih recenzija i kritika stručnjaka i javnosti. Osnovni cilj ove izložbe bio je predstavljanje najpoznatijih i najvažnijih osječkih karikaturista: Miroslava Gerenčera, Roka Idžojtića, Krunoslava Silija, Miodraga Vladetića i Ratka Žaje te pokojnog Tomislava Dušanića.

Kao svojevrsni nastavak toga projekta, navedena izložba je, u reduciranom izdanju, preseljena i postavljena na 1. katu zgrade Odjela za kulturologiju (zgrada Rektorata, Trg Sv. Trojstva 3), gdje će biti postavljena do 24. ožujka 2016. Tim povodom navedeni karikaturisti – Gerenčer, Žaja, Vladetić, Sili, Idžojtić i mladi karikaturist Dario Brkić, student Umjetničke akademije u Osijeku – posjetili su Odjel za kulturologiju i u okviru kolegija Medijska umjetnost (nositelj doc. dr. sc. Vladimir Rismondo, asistent Tomislav Levak), nakon uvodnog predavanja doc. dr. sc. Rismonda o karikaturi, imali izlaganje i razgovor sa studentima o karikaturi kao mediju i o svojem radu. Njihovo gostovanje izazvalo je velik interes studenata, a na kraju su svi karikaturisti zaslužili veliki pljesak.

Nastavnici i studenti Odjela za kulturologiju i dalje će organizirati ovakve i slične događaje, kako bi studentima, ali i široj javnosti, ukazali na određene kulturološke fenomene i procese u Osijeku, ali i u cijeloj Hrvatskoj, te recipijentima približili i ukazali na različita kulturna područja i njihove neposredne i posredne sudionike.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!