Lipa obilježava 140. godina djelovanja

Lipa obilježava 140. godina djelovanja

Lipa kalendar 2016 naslovnica070116

Tek započeta 2016. godina iznimno je važna za Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek, jedan od najboljih i najtrofejnijih hrvatskih pjevačkih zborova, jer će u njoj obilježiti veliku obljetnicu: punih 140 godina uspješnog i neprekidnog postojanja i rada pod istim imenom!

Podsjetimo, Lipa je osnovana daleke 1876. godine i jedno je od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj. Lipašice i lipaši iznimno su ponosni na lijepu i bogatu tradiciju Društva, čiju su povijest obilježila mnoge slavne osobe, poput velikana Josipa Jurja Strossmayera (koji je 1900. godine bio prvi pokrovitelj Lipe) i stoga će tijekom 2016. godine pripremiti, organizirati i realizirati niz prigodnih događanja kojim će proslaviti taj jubilej.

Prvi korak bio je tiskanje i izdavanje luksuznog kalendara u boji za 2016. godinu u kojemu su se našli brojni recentni i poznati projekti i uspjesi Lipe, realizirani u protekle tri godine. Koncepcijski, kalendar je zamišljen kao pregled lipaških aktivnosti kroz izabrane fotografije, vezanih u pravilu uz određene mjesece u kojima su se događale. Tako je, primjerice, fotografija velike međunarodne kulturne suradnje između Hrvatske i Mađarske, gala koncert nazvan "United Europe Singing", a koji su lipašice i lipaši zajedno s Panonskom filharmonijom i Mješovitim pjevačkiom zborom Mecsek iz Pečuha izveli u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju u srpnju 2013., logično smješten u mjesec srpanj, a tradicionalni Božićni koncert u crkvi sv. Mihaela, naravno, u mjesec prosinac.

Kalendar sadrži ukupno 13 lijepih fotografija u boji (naslovnicu i po jednu fotografiju za svaki mjesec), a obuhvaćeni su i drugi poznati projekti, kao što su snimanje videospotova za pjesmu "Nu Popo" za film "Kauboji" s pop-rock zvijezdama Ivankom Mazurkijevič i Damirom Martinovićem Mrletom (2013.), te za pjesmu "Slavonica" Davora Bobića (2014.), pop-rock spektakl "Bum! Tres! LIPA Ples 2" u punoj nastavno-sportskoj dvorani Gradski vrt (listopad 2015.), potom pobjeda na državnom 47. Natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu Istarskom u jesen 2014. i drugi. Fotografije potpisuje niz kvalitetnih osječkih autora: Igor Bellian Zdenko Pušić, Igor Sambolec, Josip Šeri, Tomislav Šilovinac, Maja Tolušić Levak i PRO-Art te Filip Kovačević (Hrvatski sabor kulture, Zagreb). Svakako treba naglasiti da su svi autori besplatno ustupili prava na objavu njihovih fotografija, na čemu im zahvaljujemo.
Zahvaljujemo i sponzorima objave kalendara, osječkoj tvrtki Žito i Poslijediplomskom doktorskom studiju Management Ekonomskog fakulteta u Osijeku, kao i svima koji su zaslužni za izgled ovoga kalendara. Uz vodstvo Lipe, na čelu s predsjednikom Željkom Turkaljem, i autore fotografija, to su: Krešimir Levak (grafički dizajn), Vesna Janković (obrada dijela fotografija) i Spektar Bilje (tisak). Valja istaknuti kako je zbog velikog interesa brojnih prijatelja i pratitelja Lipe, prvotno planirana naklada kalendara povećana, ali je i ona rasprodana za samo nekoliko dana. Stoga, ukoliko je netko zainteresiran za nabavu kalendara, treba se što prije javiti na službeni mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i naručiti ga. Cijena kalendara je popularna, 25 kuna, a riječ je o lijepoj memorabiliji ne samo za članove Društva.

Tijekom 2016. godine predviđene su još mnoge aktivnosti kojima će lipašice i lipaši, vjerujemo na radost brojne vjerne publike i drugih građana, obilježiti punih 140 godina rada i postojanja, a o kojima će javnost biti pravodobno obaviještena. Treba samo izdvojiti kako Lipa u drugoj polovici svibnja 2016. planira sudjelovati na prestižnom 10. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Zadru, no najveći događaj u ovoj godini Lipa će organizirati u svojem matičnom gradu – Osijeku. Naime, 1. i 2. listopada 2016. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek, u suradnji s Hrvatskom udrugom zborovođa, bit će održano prvo veliko međunarodno Natjecanje pjevačkih zborova i festival pod nazivom Croatia Cantat, namijenjeno svim vrstama pjevačkih ansambala. Detalji oko toga natjecanja bit će uskoro izneseni u javnost, a cilj je Osijek toga vikenda pretvoriti u pravo veliko središte zborskoga pjevanja u ovom dijelu Europe.

   
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja