Kultura / Ostalo-Kultura

Profesori Škole za za primijenjenu umjetnost u Pragu

Profesori Škole za za primijenjenu umjetnost u Pragu

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek sudjelovala je 18. i 19. lipnja 2015.godine na međunarodnom kamenoklesarskom simpoziju u Tehničkoj školi u Pragu.



Simpozij se održava treću godinu zaredom i ugošćava kamenoklesare iz Češke, Slovenije i Poljske, a ove godine prvi puta je sudjelovala i Hrvatska koju su predstavljala tri profesora naše škole. Nastao je kao smotra starih obrta (kovanje željeza, lončarstvo, pletenje pruća i sl.), a naglasak stavljaju na promidžbu, u zadnje vrijeme manje zastupljenog, kamenoklesarskog zanata.

Profesori naše škole Sandro Ambrinac, Drago Stojaković i Ana Pichler Schmidt predstavili su Školu izložbom školskih tiskovina i učeničkih radova kao i našu Županiju i grad Osijek.

Posjetitelji su se mogli okušati u klesanju kamena i upoznati se s ljepotama naše Slavonije zahvaljujući promidžbenim materijalima turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Manifestacija je natjecateljskog karaktera. Prvo mjesto pripalo je Janu Staneku, klesaru iz Češke, a drugo mjesto našem profesoru Dragi Stojakoviću čiji rad je sastavni dio ciklusa Krajolici, koji simbolizira Hrvatsku i njezinu povijest. Brdo s olovnim borom predstavlja Velebit, a iz njega teče forma kao simbol rijeka i mora. Na njoj je olovno slovo glagoljice, koje svojim oblikom i položajem podsjeća na stare hrvatske utvrde i crkve na otocima.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!