Kultura / Ostalo-Kultura

9. Šovini dani

9. Šovini dani

U spomen na proslavljenog glumca i ove godine skromno, ali iz duše, Ladimirevčani organiziraju 9. Šovine dane.

Glumac koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj kazališnoj i filmskoj umjetnosti i danas budi rasprave o čovjeku sa tisuću lica. Glumac koji je utjelovio beskrajnu radost i beskrajnu tugu. Šova, kako su ga zvali kolege glumci, postavljao je i kao glumac i kao teoretičar glume, visoke standarde. Davao je maksimum od sebe ali i tražio od drugih. U svojoj knjizi „Glumčevi zapisi“ podijelio je glumce u dvije kategorije: na glumca transformacije i na glumca koji trajno nosi sebe u svim ulogama. Igrajući u filmu i kazalištu Šova se nalazio u svim oblicima glumačkih pozicija. Danas je svetac (film „Breza“ A.Babaja), sutra je ubojica (film „Događaj“ V. Mimica), a negdje između je nesretni mladoženja („Lisice“ K. Papić).

Ovogodišnji Šovini dani posvećeni su kazalištu i njegovoj ulozi u društvu. Komedija „Semper memor“ mlade autorice Dolores Kostić  i drama „Emigranti“ Slawomira Mrožeka zasigurno će osvojiti publiku. Ljubiteljima kazališta bit će pravi užitak gledati mlade glumce, upravo godina kada se mladi Fabijan Šovagović otisnuo u svijet glume. Šova je negdje sedamdesetih  „Emigrante“ igrao i u Ladimirevcima sa svojim kolegom Vanjom Drachom. Tada kao članovi „Teatra u gostima“ iz Zagreba, napravili su pravi događaj u Ladimirevcima koji se još dugo prepričavao po seoskim birtijama. Atmosferu u mjestu za vrijeme odvijanja predstave opisao je također poznati Ladimirevčan Đuro Šovagović – Novinar u svojoj priči „Emigrant iz Mikolina kraja“. Nove „Emigrante“ gledat ćemo u rujnu, a predstavu izvode studenti Umjetničke akademije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Komediju „Semper memor“ napisala je studentica Filozofskog fakulteta Dolores Kostić. Inspiracija autorice se nalazi u smiješnoj činjenici kako se svaki čovjek prisjeća istih događaja na različite načine, vrlo često s apsurdnim i komično izvrnutim verzijama. Tako se radnja predstave „Semper memor“ temelji na varijantama događaja koji se odvijao u obitelji Van der Geld jedne večeri kada se u susjedstvu dogodilo ubojstvo. Članovi obitelji se kao u vremeplovu vraćaju u neko prošlo vrijeme ali izvrću događaje i kako kaže narod „tjeraju vodu na svoj mlin“.

Komedija će biti izvedena u subotu 20. lipnja 2015., u 20,00 sati u Osnovnoj školi Ladimirevci. Namijenjena je i mlađoj i starijoj populaciji, a izvode je studenti dramske skupine Filozofskog fakulteta u Osijeku kojima je  ovo  prvo gostovanje na „Šovinim danima“.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!