Kultura / Ostalo-Kultura

Konceptualni projekt "Buđenje" na Trgu Ante Starčevića

Konceptualni projekt

U nedjelju 03. travnja od 11h do ponedjeljka 04. travanj u 11h na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, autor Nemanja Mutić radi postavku konceptualnog projekta "Buđenje".

Umjetnik će postaviti na Trgu Ante Starčevića u Osijeku instalaciju dnevnog boravka koja se sastoji od tepiha, kreveta, stola sa stolicama i kućnom lampom te malom improviziranom kuhinjom, u kojoj će živjeti i boraviti 24 sata.

 

Ideja projekta:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Promatranjem sebe samoga i svega u prirodi što nas okružuje, drveća u parkovima, cvijeća na livadama i drugih prirodnih bogatstava, lako je uvidjeti kako ništa nije konstantno i kako se sve neprestalno mijenja. Isto tako shvatio sam kako se ja sam unutar sebe mijenjam i sagledavam stvari iz nekih novih i drugačijih perspektiva. Postoje mnoge napisane knjige, mudre izreke i snimljeni filmovi koji svjedoče o promjeni, protočnosti i o tome neprestanom mjenjanju. Moje promatranje je nakon nekog vremena preraslo u spoznaju o tome, a to je vodilo do ideje za ovaj performans koji se zove "Buđenje".

Ovaj projekt nije o tome kako umjetnik spava u prostoru, nego kako se budi na trgu Ante Starčevića, "dnevnom boravku" svih osječana i s buđenjem proljeća zove građane u novi ciklus življenja.
Namjera ovog performansa je upravo ukazati na tu promjenu i potaknuti nas da započnemo sa tim procesom buđenja. Ako pogledamo svijet oko sebe koji nas okružuje u našoj svakodnevnici primjetit ćemo tu promjenu. Stiže nam proljeće, drveće ponovo kreće puštati svoje listove, cvijeće počinje rasti po parkovima i širiti svoje ugodne mirise, sunca je sve više i obasjani smo njegovom toplinom.

Uviđanjem svega toga na nekoj puno suptilnijoj razini možemo prepoznati poziv koji je upućen svakom od nas pojedinačno da se na svoj individualan i prirodan način pokrenemo i započnemo sa promjenama koje nas vode prema nekom puno ugodnijem i zdravijem načinu razmišljanja, življenja i samog postojanja.

 

Napomena:

Sama postavka neće biti ograđena niti na bilo koji način odvojena od publike, tj. slučajnih prolaznika, tako da se ostavlja mogućnost komunikacije i interakcije s ljudima. Cijeli performans će biti popraćen sa fotografijama Tomislava Šilovinca, također će biti zabilježene reakcije ljudi u obliku intervjua sa Mirnom Šmit (radio Osijek).


Foto: V. Živković

 


Izdvojeno

Reci što misliš!