Kultura / Ostalo-Kultura

Osijek, Dubrovnik, Rijeka i Pula prošli u uži krug za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Osijek, Dubrovnik, Rijeka i Pula prošli u uži krug za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Osijek je - uz Dubrovnik, Pulu i Rijeku - ušao u drugi krug izbora za naslov Europske prijestolnice kulture 2020. godine - objavljeno je to u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj.

Odluku je, na temelju predstavljenih kandidatura, donijelo Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka, koji od gradova kandidata, kako ističu, očekuju predani rad.

Konačan izbor koji će grad ponijeti tu titulu bit će početkom 2016. godine. Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham ovakvu je odluku očekivao. Zadovoljno najavljuje kako će sljedećih devet mjeseci detaljno raditi na dokumentaciji koju su predali za kandidaturu. "I nadamo se da će upravo Osijek biti izabran za grad koji će naslov Europske prijestolnice kulture 2020. dijeliti s jednim irskim gradom."

Kandidature su uz ova četiri grada koja ostaju u utrci, podsjetimo, bili predali i Đakovo, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb.
Povjerenstvo je u protekla tri dana poslušalo predstavnike svih gradova kandidata, koji su u tridesetak minuta predstavili razloge kanidature i iscrpno objasnili kakvu viziju grada žele ostvariti ovim projektom. Prošli su i 45-minutno ispitivanje članova povjerenstva koji su htjeli razriješiti sve nedoumice i pitanja koja su im se nametnula kada su pročitali dostavljene natječajne dokumentacije.

Prilikom donošenja odluke dvanaest nezavisnih stručnjaka vodilo se prema šest glavnih kriterija: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost izvođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom. U Povjerenstvu su bili predstavnici Europskoga parlamenta Sylvia Amann, Cristina Farinha i Agnieszka Wlazel, Europske komisije Steve Green, Jordi Pardo i Suzana Žilič Fišer, Europskoga vijeća Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga i Pauli Sivonen, zatim Anton Rombouts iz Odbora regija, te predstavnici hrvatskoga Ministarstva kulture Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst: Radio Osijek

   


Izdvojeno

Reci što misliš!