Kultura / Ostalo-Kultura

Šokačko pokladno prelo

Šokačko pokladno prelo

U subotu je u Šećeranskom domu u Osijeku održano već tradicionalno Šokačko pokladno prelo, u organizaciji udruge Etno centar Osijek. Riječ je o manifestaciji koja, osim zabave, predstavlja očuvanje glazbeno-folklorne tradicijske baštine i narodnih običaja Slavonije, Baranje i Srijema.

Šokadija u malom okupila se u subotu u osječkom Šećeranskom domu. Cure, baje, djevojke i snaše, izvadili su šokačko ruvo iz ormara, pripremili jela i pića, naoružali se dobrim raspoloženjem, pjesmom i veseljem – obnovivši sjećanja na neka davna stara vremena.
Šokačko pokladno prelo u Osijeku manifestacija je koja se već 4 godine zaredom održava zbog očuvanja kulturno-tradicijske baštine Slavonije, Baranje i Srijema. Po prvi je puta organizirana u šećeranskom domu, jer je dvorana na Sjenjaku u prethodne tri godine bila premala za sve zainteresirane.
Nastupile su folklorne skupine iz čak tri slavonske županije, a upriličen je i tradicionalni revijalni izbor cura, snaša i baja u narodnim nošnjama te natjecanje u pjevanju bećaraca.
Slavonci su itekako zainteresirani za tradiciju i ne daju joj da ode u zaborav. Novo šokačko druženje najavljeno je i iduće godine.

[span class=attention]Galeriju pogledajte OVDJE.[/span]

VIDEO:
{youtube}0vrBic1Kzl8{/youtube}

Tekst i video: STV

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!