Kultura / Ostalo-Kultura

VIDEO: Pokladno jahanje u Petrijevcima

VIDEO: Pokladno jahanje u Petrijevcima

Običaj je zaživio i u Petrijevcima u valpovačkom kraju, gdje je jučer održano drugo petrijevačko pokladno jahanje.

U zaprežnim kolima i na konjima 30-tak se jahača okupilo na pokladnom jahanju u Petrijevcima i Satnici. Mještani su ih dočekali bogatom trpezom, specijalitetima slavonske kuhinje, kuhanim vinom i rakijom.
Organizator je novoosnovana konjogojska udruga Petrijevci, a cilj je očuvanje od zaborava ovog običaja, koji u valpovačkom kraju nije imao tradiciju, koja se više veže za đakovački, brodski ili županjski kraj.


Pokladno je jahanje običaj koji svoje korijene vuče još iz turskih vremena, kada su se vojnici vraćali iz borbi, a slavodobitno ih dočekivali njihovi sumještani. Prema drugom tumačenju, negdašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama, noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku s granice, jahači su projahali po svim sokacima sela, a domaćini bi im iznosili piće i ocjenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, dok bi mlade djevojke gledale koji je momak najljepši.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Danas konja više nema kao nekada, ali je sačuvana veza između čovjeka i te plemenite životinje. Ostat će tako i dalje, poručuju Petrijevčani, najavljujući još veće petrijevačko pokladno jahanje na godinu.

VIDEO:
{youtube}3EAX3O8pddo{/youtube}

TEKST: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!