Kultura / Ostalo-Kultura

Najpoznatiji bušar

Najpoznatiji bušar

SELCI ĐAKOVAČKI - “Poklade su, milo janje moje, barem da su u godini troje…”, često je ispjevan stih i za ovogodišnjeg pokladnog vremena, a koji od riječi do riječi pristaje Vladimiru Matokoviću iz Selaca Đakovačkih, koji energije i mašte za maskiranje ima napretek.

Svjedoči o tome podatak da je Vlado sudionik svih dosadašnjih 17 Đakovačkih bušara, najveće pokladne manifestacije u istočnoj RH, a u čijoj se velikoj i bučnoj pokladnoj povorci našao i ove godine, prerušen u čudnovatu ljelju muškobanjastih kretnji što joj lice krase brkovi. Istina, Đakovački bušari su prošli, no pokladno vrijeme još traje pa je prigoda za Vladinu 'bušarsku' priču.

Vladinu vjernost đakovačkim pokladama Bušari su znali prepoznati pa je taj Selčanin dosad sedam puta i nagrađen za svoje maske kao najljepše i/ili najoriginalnije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Moje maske nagrađene su 1996., '97., '98., 2001., 2005., 2010. i ove godine, počevši od pokladne kuharice, kopača, babe, hanume iz Bosne i dr. Prošle godine, kada je taj slučaj bio u samom jeku, moja maska bila je na temu kraha "Đakovštine" - kaže Vlado čiji je bušarski uspjeh potvrđen i ove godine nagrađivanjem njegova "kralja ljelje".

Taj veliki zaljubljenik u tradiciju i vlasnik zbirke starina na kojoj bi mu mnogi etnografi pozavidjeli, poznavatelj je i pokladne prošlosti svoga sela.

"Među Šokcima u Selcima nije bilo toliko zastupljeno spremanje u bušare; momci i cure išli su u igru, zabavu, a za 'odanje kroz selo pobrinuli su se Mađari, Cigani, Nijemci, spremajući se u kotlare, bule, medvjede od slame. Roba (odjeća, nap.a.) preokretala se naopako, garilo se lice, prekrivalo se koprenom, vukli se plugovi, ornice, nosile se klepke, manja zvonca i dr. Darivalo ih se krofnama, 'poderanim gaćama', suvim voćem, kobasicom i 'ko j' šta im'o il' 'ćeo dat'", kaže Vlado o pokladnoj prošlosti u svome selu, čijem očuvanju za svakih Bušara i on daje svoj doprinos.

Šokački svit maskiro se za - svinjokolje

Govoreći o tradiciji maskiranja u rodnim Selcima, Vlado kaže da se "šokački svit maskiro samo u vrime svinjokolja". "Momci i mlađi ljudi prerušili bi se u razne bušare. Ulazili bi u kuće i prevrtali perje po krevetima, garili cure i snaše i tako izazivali šalu, smijeh i pozornost ukućana i gostiju. Potom bi bili počašćeni večerom, rakijom i vinom", kaže bušar Vlado Matoković.

TEKST: Suzana Župan (Glas Slavonije) / FOTO: Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!