Kultura / Ostalo-Kultura

"Mladost i ljepota Slavonije" u Starim Mikanovcima

KUD "Šokadija" iz Starih Mikanovaca organizirao je 44. zaredom manifestaciju "Mladost i ljepota Slavonije" koja je održana u subotu.
Te večeri 10 djevojaka, 9 snaša i 10 momaka u narodnim nošnjama prikazalo je najbogatije i najstarije nošnje mjesta iz kojih dolaze. Sve sudionike revije krasila je iznimna razina pripremljenosti i znanja o tradicijskoj kulturi i njenim očitovanjima.

Originalne nošnje

Prosudbeni sud sastavljen od eminentnih etnologa pratio je reviju i ocjenjivao - izvornost i originalnost nošnje, kompletnu osobnost (držanje, hod, govor), poznavanje nošnje, način izrade i kojom prigodom se nosila. Tako je odlukom prosudbene komisije koju su činili mr.sc. Ljubica Gligorević, prof. Vesna Kolić-Klikić i prof. Ana Wild najljepšom djevojkom proglašena Ines Kovačić -Marinkova iz Otoka. Najljepša snaša je Ivanka Dragovan iz Velike Kopanice dok je najljepšim momkom proglašen Josip Knežević iz Gradišta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim originalnosti, izvornosti nošnje i poznavanja dijelova nošnje, prosudbena komisija ocjenjivala je kod sudionika manifestacije i uređenje kose i oglavlja.

- Priredba je manifestacija od prestižnog značaja. To je tradicijska manifestacija, kulturnog, edukativnog i društvenog karaktera. Na priredbama prethodnih godina sudjelovala su brojna kulturno-umjetnička društva, pjevačke skupine, pučki pripovjedači i kazivači, obrtnici starih zanata, glumci, recitatori, tamburaški sastavi i vokalni solisti. Priredba okuplja sudionike iz svih slavonskih županija te je ušla u red značajnih kulturnih događanja u ovom dijelu Lijepe Naše, istaknuo je Marko Martinović, ispred KUD-a "Šokadija".

Šokačka zabava uz bogatu trpezu

U bogatom programu sudjelovali su KUD "Marko Marojica" Župa dubrovačka, Klapa "Alegria", TS "Garavi", KUD "Šokadija" Stari Mikanovci. U etno-kutku pak predstavio se Danijel Kolarević iz Starih Mikanovaca, srednjoškolac - zaljubljenik u tradiciju i šokačko naslijeđe, a predstavio se i mladi vinkovački glumac Vladimir Andrić. Nakon priredbe koja je održana u Domu kulture u Starim Mikanovcima uslijedila je kao i uvijek velika šokačka zabava, uz bogatu trpezu i dobru svirku slavonskih tamburaša i pjesmu dubrovačke klape.

Pobjednici

Prosudbena komsija u sastavu mr.sc. Ljubica Gligorević (Vinkovci), prof. Vesna Kolić Klikić (Nova Gradiška) i prof. Ana Wild (Osijek) među najljepše tri djevojke svrstala je Ines Kovačić -Marinkovu iz Otoka (inače pobjednica), Šteficu Čunčić iz Košutarice te Anju Bjelajac iz Brodskog Varoša. Među tri najljepše snaše tako su se našle pobjednica Ivanka Dragovan iz Velike Kopanice, Jasmina Babaj iz Našica, odnosno Vukojevaca, te Andrea Bošnjak iz Habjanovaca.

Tri najljepša momka uz pobjednika Josipa Kneževića iz Gradišta bila su i Tomica Ergotić iz Velike Kopanice te Josip Čičak iz Slavonskog Broda s nošnjom iz Trnjana. Pohvaljeni su pak Nikolina Galović iz Andrijaševaca, Anđelka Šivo iz Pleternice i Danijel Novoselić iz Čajkovaca.

 

TEKST: R.Mesić (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!