Kultura / Ostalo-Kultura

VIDEO: Kužni pil razotkriva se u svibnju

VIDEO: Kužni pil razotkriva se u svibnju

Spomenik u Tvrđi uskoro pokazuje svoje obnovljeno lice uskoro.

Već dugi niz godina jedna od najvećih znamenitosti grada Osijeka, zavjetni kip Svetog trojstva osječanima znan i kao kužni pil, skriven je od očiju građana i posjetitelja reklamama, posterima i panoima. Oštećen zubom vremena još prije sedam godina i od tada na restauraciji, kužni pil bi uskoro mogao ponovno krasiti glavni trg stare gradske jezgre.

Kip je podignut početkom 18. stoljeća u spomen na zavjet protiv kuge koja je tada harala Slavonijom. Izradu kipa platila je barunica Marija Ana Petraš, udovica generala Maksimilijana Petraša, koji je bio zapovjednik osječke Tvrđe. Često je obnavljan, no prije nekoliko godina zbog znatnih oštećenka bila je potrebna detaljna restauracija. Dugo se odgađalo vraćanje pila, što zbog tehničkih, što zbog financijskih razloga, no čini se kako je čekanju došao kraj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A nakon dugog čekanja, zavjetni kip Svetog Trojstva u Tvrđu bi se mogao vratiti još bogatiji.

Vraćanje stare ograde neće biti nimalo jednostavno, a najveće je pitanje - tko će ju izraditi, jer radi se o starim zanatima i pomalo izgubljenim vještinama. S kipom će se vratiti i četiri skulpture koju su ga okruživale, a koje su trenutačno dio obližnje aule Rektorata Sveučilišta.

Više pogledajte u video prilogu.

{youtube}bLcGkO96wdw{/youtube}

Tekst i video: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!