Kultura / Ostalo-Kultura

Sajam antikviteta u Tvrđi

Sajam antikviteta u Tvrđi

Osječani, ali i stanovnici okolnih područja, vole tradicionalni Sajam antikviteta u Tvrđi, a vole i – sunce.

Još jednom se to pokazalo u subotu, kada je organiziran prvi Sajam antikviteta u 2011. godini. To znači da su od posljednjega protekla dva mjeseca jer onaj predviđen za 1. siječnja nije održan zbog Nove godine.

Brojni posjetitelji iz Slavonije i Baranje, ali i Mađarske i Vojvodine, tako su se, željni razgledavanja starina i druženja, okupili na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi. Dodatni motiv bio im je najljepši i najtopliji sunčani dan do sada u 2011. godini, koji je, istina, malo iznenadio ugostitelje, ali su se poneki ipak snašli postavljanjem improviziranih terasa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz to, posjetitelji su se gostili i na nekim od štandova, kušajući kuhano vino, medenu rakiju, kolače, sireve i mliječne proizvode, slavonske kobasice i ostale autohtone delicije. Ideja i organizacija Glasa Slavonije oduševila je i nekoliko stranaca koje smo zatekli, među njima i starijeg gospodina Borisa iz Subotice. "Moja gospođa i ja provozali smo se do Osijeka jer smo čuli za ovaj sajam. Odličan je, a i vrijeme je prelijepo. Kupili smo jedno starinsko ogledalo s drvenim okvirom i staru peglu, koji će nam se odlično uklopiti u uređenje kuće", kazao nam je.

Izbor antikviteta opet je bio raznolik i bogat, a ovaj put izdvajali su se izlagači narodnih nošnji i tradicionalnih ukrasa. U Tvrđi smo stoga zatekli mnogo poznatih lica, a među njima i Stevu Kurica, poznatog osječkog fizioterapeuta hrvatske olimpijske reprezenetacije. "Supruga i ja smo strastveni ljubitelji starina i uvijek kupimo nešto. Ona nikada ne propušta Sajam, a ja dođem uvijek kada sam u Osijeku. Mislim da je ovo pravi potez, odlična je organizacija i ponuda", pohvalio je popularni Stiv.

Inače, Sajam je ušao u svoju sedmu godinu održavanja, a kao i svaki put, posjetitelji su mogli besplatno obići Tvrđu u pratnji turističkih vodiča s internetske stranice "Putujući Slavonijom".

"Kobilaš" iz 19.st.

Glasov ekspert za antikvitete, ravnatelj Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković, ovaj put je kao jednu od najzanimljivijih starina izdvojio staru drvenu škrinju, tzv. kobilaš, s kraja 19. stoljeća. "Na štandu gospodina Branka Kulića, koji obiluje antikvitetima, otkrili smo i izabrali staru drvenu škrinju, tzv. kobilaš, koja potječe iz Viljeva u okolici Donjeg Miholjca. Riječ je o koloriranoj hrastovoj škrinji, ukrašenoj različitim geometrijskim oblicima, što je u prvom redu služila za čuvanje ruha u kućanstvu. No, tada je praktički predstavljala i putni kovčeg s kojim je mlada dolazila u novu kuću, noseći u njoj svoje rublje i ono što je sama imala obvezu, kroz pripreme za brak, pripremiti kao štafir", kazao je antikFANatik.

Sajam još češće

Među ostalima, Sajam je u subotu posjetio i prvi čovjek Grada Osijeka, Krešimir Bubalo, sa suprugom. Brojne privatne i poslovne obveze brzo su ga "odvukle" dalje i stoga nije ništa kupio, ali vidio je, kaže, mnogo toga lijepoga i zanimljivoga. "Supruga me često nagovori da nešto kupimo, ali ovaj put nije uspjela... No, ovaj sajam je sjajna ideja, a ima i odličnu realizaciju i posjećenost pa razmišljamo da se organizira i češće, bar dva puta mjesečno. Vidjet ćemo", rekao je gradonačelnik.

TEKST: Tomislav Levak (Glas Slavonije)

Galeriju sa prvog ovogodišnjeg Sajma antikviteta pogledajte OVDJE


Izdvojeno

Reci što misliš!