Kultura / Ostalo-Kultura

Belišćanski muzej na dar dobio vrijedne dokumente o Rombergu

Belišćanski muzej na dar dobio vrijedne dokumente  o Rombergu

BELIŠĆE - Tihomir Dubrović iz Belišća oduvijek je bio veliki zaljubljenik u događaje iz prošlosti, a posebice u svoje Belišće i njegovu povijest.

Premda već dva desetljeća ne živi u Belišću i premda je u tom razdoblju obišao brojne krajeve svijeta, a posljednjih je pet godina u Amsterdamu, 41-godišnji Tihomir i danas koristi svaki posjet antikvarijatima, muzejima i knjižnicama ne bi li pronašao neki novi detalj o kraju uz koji ga i danas vežu tolike lijepe uspomene…

I danas je kaže, fasciniran svjetski poznatim skladateljem Sigmundom Rombergom, koji je djetinjstvo proveo upravo u Belišću a kojem je posvetio jednu od svojih najljepših skladbi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U razgovoru s kustosicom belišćanskog muzeja Zdenkom Frajtag, ali i s drugim poznatim belišćanskim zaljubljenicima u kulturu i povijest, poput Zvonimira Ivekovića i Silvije Kifer, prigodom svojih posjeta rodnom kraju doznao sam da Belišće zapravo posjeduje vrlo malo povijesnih materijala o Rombergu. Upravo to me je nagnalo da se nakon opsežne pretrage na internetu bacim i na onu drugu, mnogo težu potragu, za predmetima i dokumentima koji su bili u njegovu vlasništvu.U Europi i SAD-u pronašao sam brojne zanimljive i vrijedne dokumente, poput čekova koje je izdavala američka producentska kuća čiji je vlasnik bio Romberg, knjiga, ali i notnih zapisa. Sve to s oduševljenjem sam darovao belišćanskom muzeju, u kojem sada postoji i odjeljak posvećen isključivo tom skladatelju - ponosno ističe Tihomir.

Najstarija razglednica iz Belišća

Tihomir u svojoj zbirci posjeduje najstariju razglednicu iz Belišća, iz 1899. godine. Kao veliki zaljubljenik u prošlost, ali i putovanja, ne propušta priliku u svakom dijelu svijeta u kojem se nađe obići antikvarijate, u kojima provodi sate pregledavajući i istražujući bogatstvo koje oni skrivaju, a koje se otvara tek pred očima znalaca, kakav je i Tihomir.

TEKST: Lidija Aničić (Glas Slavonije)/FOTO: Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!