Kultura / Koncerti - kultura

"Dani Lipe u Osijeku" - dokumentarij, sadnja lipe i naravno koncert

Obavještavamo vas da će od 24. studenoga (četvrtak) do 27. studenoga (nedjelja) 2011. godine biti organiziran bogat i zanimljiv četverodnevni program pod nazivom "Dani Lipe u Osijeku".

, Obavještavamo vas da će od 24. studenoga (četvrtak) do 27. studenoga (nedjelja) 2011. godine biti organiziran bogat i zanimljiv četverodnevni program pod nazivom "Dani Lipe u Osijeku" kojim će Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek, u posljednjih 19 godina najuspješniji amaterski pjevački zbor u Hrvatskoj, obilježiti dvije značajne obljetnice za Društvo: 135. godišnjicu postojanja i uspješnog rada "Lipe" te 25 "zlatnih godina", tijekom kojih je aktualna generacija osvojila ukupno čak 16 zlatnih medalja i plaketa, dva srebra i dvije bronce na domaćim i inozemnim natjecanjima.

Valja podsjetiti kako je proslava simbolično započela još u travnju, kada su članovi "Lipe" na prestižnom 5. Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Slovakia Cantat 2011, održano u slovačkoj prijestolnici Bratislavi, osvojili najnoviju Zlatnu diplomu te titulu pobjednika svoje kategorije u jakoj konkurenciji. Sada su pak "lipaši", nakon višemjesečnih priprema, svojim sugrađanima i gostima odlučili predstaviti i darivati raznovrstan i pomalo neuobičajen program, koji ne uključuje samo pjevanje i glazbu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

On će započeti u četvrtak, 24. studenoga, u 18,00 sati, kada će u prostorijama Arheološkog muzeja ili HPD "Lipa" u Tvrđi (o točnoj lokaciji naknadno ćemo obavijestiti javnost) javno biti predstavljeno izdanje, odnosno Dokumentarij HPD "Lipa" indikativno naslovljen "Naše zlatne godine", koji obuhvaća razdoblje rada Društva od 1987. do 2011. godine. Premda je "Lipa" prvo zlato zapravo osvojila 1993. godine na državnom natjecanju u Rijeci, Dokumentarij se odnosi na nešto duže razdoblje, odnosno od objavljivanja monografije "Hrvatsko pjevačko društvo 'Lipa' Osijek 1876. - 1986.", koju je napisao poznati znanstvenik, književnik i sveučilišni profesor Stanislav Marijanović. Dokumentarij je nekoliko godina pripremalo desetak članova Društva, tako da je on u potpunosti "lipaški" produkt, od pisanja tekstova i izbora fotografija do grafičkog dizajna. Dokumentarij će, sukladno suvremenim trendovima, biti objavljen u digitalnom izdanju, na CD-u, a uz njega će, kao bonus, biti priložen još jedan CD s audiozapisima 20-ak izabranih pjesama koje je "Lipa" izvodila u tom razdoblju.

lipa%20bratislava%20proglasenje495.jpg

Dan kasnije, u petak, 25. studenoga, slijede dva zanimljiva događaja. U prijepodnevnim satima (o točnoj satnici javnost će također biti naknadno obaviještena) pak nekoliko članova "Lipe" – predsjednik prof. Željko Turkalj te trenutačno najmlađa pjevačica i najstariji pjevač – zajedno s predstavnicima Grada Osijeka i gradskog komunalnog poduzeća Unikom, posadit će mladicu stabla lipe u samom središtu grada, na uglu Kapucinske ulice i Šetališta Petra Preradovića (nedaleko kina Europa). Ta lipa bit će zaštićena željeznom ogradom, na koju će biti postavljena posebna pločica "Lipe", a to stablo nalazit će se na početku lijepog tzv. liporeda u središtu Osijeka. Zahvaljujemo se Gradu Osijeku i Unikomu na osiguranoj sadnici i lokaciji za našu lipu.

Također, u petak, 25. studenoga, zahvaljujući dogovoru s upravom Hrvatske pošte, pak na sve poštanske pošiljke, koje će toga dana biti poslane iz Osijeka, umjesto klasičnog poštanskog žiga, bit će prigodno stavljen žig HPD "Lipa" prilagođen 135. obljetnici Društva, kojega je osmislilo Filatelističko društvo Osijek. Zahvaljujemo se i Pošti i Filatelističkom društvu, a posebno Josipu Salapiću, savjetniku predsjednika Uprave HP-a.

U subotu, 26. studenoga, u prijepodnevnim satima program proslave nastavlja se podjelom čaja od lipe. U skladu s obilježavanjem 25 "zlatnih godina", mlađi članovi Društva u središtu Osijeka građanima Osijeka simbolično će podijeliti 25 kutija domaćeg čaja od lipe, odnosno ukupno 500 vrećica čaja koje će prigodno nositi žig Društva.

I na kraju, kao veliko finale "Dana Lipe u Osijeku", u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek u nedjelju, 27. studenoga 2011. godine, s početkom u 19,30 sati, "Lipa" će povodom navedene dvije obljetnice izvesti veliki svečani koncert, koji će po mnogo čemu biti jedinstven i poseban. Tom prigodom "lipaši" će, pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach i kodirigentice prof. Ozane Tomić, izvesti presjek najznačajnijih skladbi (ukupno njih 25) koje su pjevali u proteklih četvrt stoljeća. Bit će tu od klasičnih i suvremenih skladbi preko dijelova Mozartova "Requiema" (koje je "Lipa" sa suradnicima uspješno izvela na Osječkom ljetu kulture 2006. godine) i tamburaških pjesama (!) pa do gospela, jazza, evergreena i, naravno, pop-rock hitova iz "Lipinog" programa "Bum! Tres! LIPA Ples". Osobita nam je čast što će, kao gosti na koncertu, po jednu ili dvije pjesme dirigirati nekoliko bivših uspješnih dirigenata zbora, a za ovu prigodu (nadamo se, i dulje) u "Lipu" se vratio niz članova koji su pjevali u proteklih 25 godina, a sada nisu dijelom stalne postave Društva. K tome, nastupit će nekoliko vokalnih solista, a kao instrumentalna pratnja "Lipi" u pojedinim pjesmama pojavit će se tamburaši, pijanistica, jazz i pop-rock bend, a sve detalje objavit ćemo uoči samog koncerta. Sve navedeno ponovno će pratiti videoprojekcije te kvalitetan razglas i rasvjeta, a članovi zbora također će zasjati u novom ruhu. Naime, predstavit će nove ženske i muške odore suvremenijih krojeva i boja. Tom prigodom predstavnik Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj, uručit će priznanja zaslužnim članovima "Lipe".

S obzirom da će se na koncertu nalaziti brojni gosti, suradnici i prijatelji "Lipe", te predstavnici sponzora i donatora, kao i činjenicu da je on izazvao veliki interes građana, moramo obavijestiti javnost kako su sve ulaznice za koncert razgrabljene u vrlo kratkom vremenu. Stoga je "Lipa" u pregovorima s jednim velikim sponzorom oko ponavljanja toga koncerta (inače, on će biti i snimljen i emitiran na televiziji), ali će to, budući da u njemu sudjeluju brojni gosti, biti moguće tek u proljeće iduće godine, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena.

Bum, tres, Lipa, ples!

 


Izdvojeno

Reci što misliš!