Kultura / Koncerti - kultura

U Eurodomu dvorana sa samo 390 mjesta, ne veća od kazališne

U Eurodomu dvorana sa samo 390 mjesta, ne veća od kazališne

Ni u sklopu budućeg kulturnog centra, koji se gradi kao dio poslovno-kulturnog kompleksa Eurodom, Osijek neće dobiti koncertnu dvoranu većeg kapaciteta od gledališta, primjerice, osječkog HNK, premda mnogi, ponajprije kulturnjaci, tvrde kako je ona potrebna gradu.

U samim začecima gradnje Eurodoma govorilo se kako bi dvorana trebala imati između 700 i 1.000 sjedećih mjesta, te biti najveća u Osijeku, no u konačnom projektu zamišljeno je da ona ima gledalište s 390 mjesta, što je otprilike jednako HNK-u.

Odgovorni i u Eurodomu i u Gradu Osijeku tvrde kako ideja o dvorani osjetno većeg kapaciteta zapravo nikada nije ozbiljno zaživjela.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Neki u početku jesu tako željeli, ali odmah smo ih upozorili kako bi to bilo megalomanski, nerealno i neisplativo. Dvoranu te veličine mogli bismo puniti vrlo rijetko, što bi stvaralo velike gubitke. I ovako će to biti najveća koncertna dvorana u Osijeku, jer je HNK prije svega namijenjen kazalištu", ističe Jurica Vrdoljak, direktor Eurodoma.

S tim se slaže dogradonačelnica Danijela Lovoković.

"Prvobitno je čak bilo predviđeno da dvorana ima 340 sjedećih mjesta, ali to smo kasnije malo povećali. Po nama, ovo je više nego dovoljno za većinu koncerata i drugih sadržaja. Veće spektakle uvijek možemo prebaciti u sportske dvorane", naglašava.

Završetak gradnje i datum otvaranja kulturnog centra trenutačno nije poznat, ali u Gradu se nadaju kako bi to moglo biti iduće godine. Budući kulturni centar površine je 5.072 kvadrata, od čega nadzemni dio zauzima 3.798, zatvorene podzemne etaže 678, a otvoreni prostor 596 kvadrata. Pritom dvorana s velikom pozornicom i njezini prateći sadržaji zauzimaju oko 2.200 kvadrata, a ostalo se odnosi na prostore za galeriju, prostore kulturne namjene, urede, sanitarne prostore, ljetnu pozornicu i drugo.

Izvođači radova gradnju kulturnog centra trebaju dovesti do tzv. visoke rohbau faze, a potom će ga dovršiti i opremiti Grad, koji će njime i upravljati.

"Dvorana je zamišljena kao multifunkcionalna suvremena scena koju bi punili svakodnevnim programima - koncertima, kazališnim predstavama, projekcijama, kongresima, radionicama za škole i drugim", najavljuje Vrdoljak.

[blockquote]Dvorana s pregradom
Nekolicina uglednih osječkih kulturnjaka pomalo je razočarana što dvorana neće imati veći kapacitet od 390 mjesta. "Dvoranu tog kapaciteta već praktički imamo. Dobro se sjećam kako su prije pet ili šest godina najavljivali da će dvorana u kulturnom centru imati 500, 700 ili čak 1.000 mjesta. Ona bi se sigurno mogla povremeno puniti, a sada opet nećemo moći ugostiti spektakle u primjerenom prostoru", tvrde. Prvobitni koncept zamišljao je razdvajanje gledališta privremenom pregradom po polovici, što smatraju boljim rješenjem. "Tako bismo mogli imati i veću i manju dvoranu, ovisno o potrebama i interesu za pojedine programe. Vjerujem da s takvim konceptom ne bi stvarala gubitke, dapače u njoj bi se moglo održavati nekoliko programa istodobno", ističe.[/blockquote]

Tomislav LEVAK (Glas Slavonije)

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!