Kultura / Koncerti - kultura

Zlatne žice Slavonije i ove godine oduševile publiku

Zlatne žice Slavonije i ove godine oduševile publiku

 

Za nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, koji su i ove godine napunili glavni gradski trg, ali i za gledatelje diljem Hrvatske, zahvaljujući izravnom prijenosu HTV-a, bio je to još jedan praznik za uho. Naime, zaživjelo je 20-ak novih pjesama uz tambure, a proglašene su, ujedno i nagrađene, tri najbolje, najslušanije pjesme s lanjske tamburaške večeri ovogodišnjeg festivala. Na prvom je mjestu pjesma "Pismo majci" Slavonskih lola, drugo mjesto zauzeli su Slavonski dukati sa skladom "Zavela me", a na trećem su mjestu Džentlemeni s pjesmom "Ja bi tebi sve oprostio". Dodijeljena je i nagrada za najslavonijski tekst Željku Lončariću Žecu za pjesmu "Slavonijo, zemljo moja".

 

{youtube}HA4FSiIofnE{/youtube}

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

{youtube}rlkysJuz7FU{/youtube}

{youtube}ZXkOhRJvnXk{/youtube}

Veliko subotnje tamburaško finale počelo je izvođenjem četiri najslušanije skladbe s polufinalne tamburaške večeri održane prvog dana "Požege 2011" (Bećarine i Kadenca, Slavonska duša, Max Hozić i Da Capo, Begini), da bismo u nastavku čuli još 17 novih pjesama koje su izravno ušle u finale. Nastupili su Krunoslav Kićo Slabinac, Stjepan Jeršek Štef, Šima Jovanovac, Slavonski dukati, Slavonske lole, Viktorija Kulišić, Željko Lončarić Žec, Boris Ćiro Gašparac, Kristali, Prijatelji, Ravnica, Tamburaši za dušu, Širok šor, Katarina Grujo, Zvona, Ivana Galović i Zdenac. Uvod u večer tamburaške pjesme bio je koncert Željka Lončarića Žeca uz Sitan vez. Na kraju večeri obratili su se direktor i umjetnički direktor "Požege 2011" Tomislav Galić i Tomislav Jakobović, u ime organizatora - Požeškog tamburaškog orkestra, rekavši kako je od ovog trenutka otvoren natječaj za "Požegu 2012".

Tekst: D.Bađun (Glas Slavonije)

Najbolji fiš skuhala Bernarda Smoljan

Požeška fišijada jedna je od najvećih gastromanifestacija u Slavoniji, a sedamnaestu je godinu održana u gradskom parku uz Orljavu. Nastupila su 54 natjecatelja kojima je TZ Grada osigurao drva, vodu i ribu dok su se natjecatelji pobrinuli za uređenje štanda, radnu plohu, začine i kotliće u kojima se paprikaš kuhao. Priredba je održana uz bogatu ugostiteljsku ponudu hrane i pića, a uz zvuke tamburice TS-a Bagrem nije izostalo ni hvatanje šarana u improviziranom mini ribnjaku. Paprikaš je ocijenilo kuharsko povjerenstvo na čijem je čelu bio Zdenko Došen iz požeške Obrtničke škole. Prema odluci ocjenjivačkog suda, najboljim je ocijenjen riblji paprikaš Bernarde Smoljanac iz Vrbja pokraj Nove Gradiške. Drugo mjesto pripalo je Ivanu Abriću, također iz Vrbja, dok je treći bio natjecatelj Dragutin Blažičević iz Brestovca. Porcije natjecateljskog paprikaša prodavale su se nakon ocjenjivanja po simboličnoj cijeni od 15 kuna, a najuređenijim natjecateljskim štandom proglašen je štand tvrtke Zlatni lug požeške obitelji Pandžić. Priredba je održana pod pokroviteljstvom Grada Požege.

Tekst: H.Kusik (Glas Slavonije)

Održan kutjevački festival Zlatne žice Slavonije

 

U organizaciji GD Zlatne žice i Grada Kutjeva dvodnevni glazbeni festival Zlatne žice Slavonije održan je i unutar perivoja staroga kutjevačkog dvorca. Počelo je povorkom s limenom glazbom Vatrogasnog društva, desetak KUD-ova i konjskim zapregama s fijakerom u kojemu se, uz aktualnu Kraljicu graševine Josipu Ašenbrener, glavnom ulicom, preko jedinstvenog Trga graševine provezao i gradonačelnik Ivica Nikolić. Tijekom Kutjevačke berbe grožđa, grožđe i vino s prikolica dijelilo se prolaznicima, a u sklopu smotre folklora KUD - ovi su se predstavili i na pozornici. Nastupio je i dječak Karlo Radonić, višegodišnji pobjednik pleterničkog festivala Cvjetići glazbe, a potom je održana retrospektivna večer "Slavonija u Srcu" koncertom TO HRT-a, pod vodstvom maestra Siniše Leopolda, Vere Svobode, Blanke Došen, Miroslava Živkovića, Cecilije Rudić..., a nastupio je i TS Gazde. Druge večeri bio je Revijalni koncert TO Policijske akademije, nastup Somborskog tamburaškog društva i Zvonka Markovinovića, Hanke Paldum.

Tekst: H.Kusik (Glas Slavonije)

   


Izdvojeno

Reci što misliš!