Kultura / Koncerti - kultura

Tomislav Mužek oduševio HNK

Tomislav Mužek oduševio HNK

Zahvaljujući Koncertnom ciklusu grada, koji posljednjih sezona organizira Kulturni centar Osijek, Slavonci su prvi put imali prigodu poslušati Tomislava Mužeka (1976.), prema mišljenju mnogih, jednoga od najboljih hrvatskih lirskih tenora.

"Slavuj iz Ludbrega", kako ga nazivaju neki, diplomirao je na bečkoj akademiji, a za upis ga je pripremao Davor Bobić, skladatelj i profesor na UAOS-u, koji nije propustio poslušati Mužeka na koncertu u osječkom HNK-u, u ponedjeljak, 6. lipnja.

Uz klavirsku pratnju Irine Milivojević, pijanistice rođene 1977. u Beogradu (a školovala se i u Ljubljani), Mužek je (u službenom dijelu) izveo program sastavljen od skladbi F. P. Tostija, R. Leoncavalla, S. Donaudyja, G. Rossinija, V. de Crescenze i E. de Curtisa. Nakon svake skladbe publika nije štedjela dlanove, a kada su se opustili - i izvođač i auditorij - nisu izostali ni uzvici: Bravo!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako i priliči koncertima, nakon odrađenog planiranog dijela programa, uslijedio je bis i to ne jedan, nego čak tri. Da uživaju potpuno, kako u izboru skladbi, tako i u interpretaciji, možda je ponajbolje "potvrdila" jedna mlada ljubiteljica klasične glazbe kojoj se "omaknuo" uzvik - TO! Iako to Tomislav Mužek na pozornici nije čuo, gledalištem se proširilo odobravanje ove simpatične i spontane reakcije.

Osim uistinu dugotrajnog i glasnog pljeska, nakon završetka koncerta publika se doslovce ustala na noge i ovacijama zahvalila Tomislavu Mužeku na lijepom glazbenom iskustvu. Iako nije neuobičajena, to nije ni česta pojava na koncertima.

"Nisam htio na repertoar staviti otrcane skladbe poput 'O sole mio'", našalio se Mužek s publikom, koja, jedno je sigurno, nije bila ni razočarana, a ni ravnodušna nakon koncerta mediteranskog ugođaja na kojem se našao samo jedna hrvatski skladatelj - Josip Hatze.

"Ja sam uvijek nezadovoljan sobom jer je to motor pokretač koji umjetnika drži svježim i zanimljivim dugi niz godina. No objektivno govoreći, mislim da je koncert bio vrlo uspješan da sam uspio gro svojih emocija prenijeti publici. Ovo je bio moj prvi susret s Osijekom i osječkom publikom i oduševljen sam njima kao glazbenom publikom jer vidim da moje emocije dopiru do njih", još prepun dojmova, rekao je Mužek.

"Obično se u klub mojih obožavateljica ubrajaju malo starije dame i koliko sam mogao vidjeti od rasvjete, prva dva reda upravo su one popunile, a one šutke uživaju u koncertu pa spontani uzvik one mlade dame nisam čuo", našalio se Mužek.

Nakon Osijeka, Tomislav Mužek sredinom lipnja održat će koncert u zagrebačkom HNK-u, a sprema zanimljiv repertoar (sastavljen od domaćih autora) za Dubrovačke ljetne igre.

Tekst: Narcisa BOŠNJAK (Glas Slavonije)

{youtube}gDntTF_eULM{/youtube}

Video: STV

   


Izdvojeno

Reci što misliš!