Kultura / Koncerti - kultura

Zbor Franje Kuhača u Zagrebu

Zbor Franje Kuhača u Zagrebu

Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek nastupio je 19. ožujka 2016. na Završnom koncertu 54. Hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa. Koncert je održan u koncertnoj dvorani „Blagoje Bersa“ na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.



Osječki zbor dobio je poziv za sudjelovanje na Završnom koncertu kao apsolutni pobjednik natjecanja za disiciplinu zborovi. Osim osječkog zbora, na koncertu je dio svog umjetničkog programa predstavilo i sedam prvonagrađenih instrumentalista (na violini, violončelu, klarinetu, trubi, harfi, harmonici i marimbi) te članovi prvonagrađene plesne skupine. Osječki zbor izveo je tom prigodom skladbu američkog skladatelja Z. Randalla Stroopea „The Conversion of Saul“, inače najzahtjevniju skladbu iz repertoara ovog zbora.

Riječ je o skladbi koju je ovaj ansambl izvodio i na 31. Međunarodnom zborskom festivalu u Celju (održanom od 15. do 19. travnja 2015. godine) kad je također osvojio prvu nagradu i prvo mjesto u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova, a dirigentica zbora doc. dr. sc. Vesna Svalina osvojila je posebnu nagradu za najuvjerljiviji dirigentski nastup.

Treba istaknuti da Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača nastupa na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa pod vodstvom Vesne Svaline još od 1998. godine. Do sada je zbor na tom natjecanju osvojio pet prvih i četiri druge nagrade, a apsolutni pobjednik natjecanja u disciplini zborovi bio je i 2010. godine. No, to nisu jedine državne nagrade ovog zbora. Naime, zbor donosi prve nagrade (zlatna odličja) i s Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu pa se ukupan broj prvih državnih nagrada penje na brojku jedanaest.

Svoju kvalitetu Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek dokazuje i na međunarodnoj razini. Od 2010. godine sudjelovao je na pet međunarodnih zborskih natjecanja (u Austriji, Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji) s kojih je u Osijek donio šest zlatnih odličja.

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!