Kultura / Koncerti - kultura

''Lipa'' kao pobjednik državnog natjecanja pjevačkih zborova nastupila na ''Razglednici''

''Lipa'' kao pobjednik državnog natjecanja pjevačkih zborova nastupila na ''Razglednici''

Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek protekloga je vikenda potvrdilo status jednog od najtrofejnijih i najuspješnijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, zablistavši ponovno na nacionalnoj razini, ovaj put u prestižnom prostoru Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu.



Tamo je u subotu, 2. svibnja 2015. godine, Hrvatski sabor kulture, kao krovna organizacija kulturno-umjetničkih amaterskih društava u Lijepoj našoj, organizirao četvrto izdanje "Razglednice", središnje nacionalne manifestacije kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Među izabranim najuspješnijim ostvarenjima kulturno-umjetničkog amaterizma Republike Hrvatske sa susreta u organizaciji ili pod pokroviteljstvom HSK-a u 2014. godini, pod redateljskom palicom Nine Kleflin, uz Lipu, nastupili su: Kazališna družina „Štolcer“, Ženski vokalni ansambl „Gouriena", Puhački orkestar „Mrzlo Polje“, Tamburaški orkestar CTK „Varaždin“, Gradsko mandolinsko društvo „Sanctus Domnio“, FA Ogranka Seljačke sloge Buševec, Studio suvremenog plesa Teuta i Plesni studio „Step by Step“, a interpretirana su i odlična prozna, poetska i dramska djela. Bila je postavljena izložba likovnih radova nagrađenih neprofesionalnih, a u sklopu programa "Razglednice " održan je i Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora kulture.

Lipa je svoje mjesto na manifestaciji zaslužila u listopadu 2014. pobjedom na državnom natjecanju pjevačkih zborova u Novigradu Istarskom, a na "Razglednici" joj je pripala čast nastupiti na početku i na kraju. Naime, uz Puhački orkestar Mrzlo Polje lipašice i lipaši izveli su državnu himnu, a na kraju programa, pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach, otpjevali su dvije skladbe. To su bile: "Gloria" iz "A little jazz mass" Boba Chilcotta (pratnja – Igor Rončević na klaviru) te veliki hit "Slavonica" Davora Bobića (Nives Boras solistica na visećem zvonu), za koji su u Novigradu dobili nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. Za obje skladbe su dobili veliki pljesak i uzvike "Bravo!", a predsjednik i tajnik HSK-a, Dejan Buvač i Dražen Jelavić, uručili su dva posebna priznanja Lipi i dirigentici Fischbach.  

Valja naglasiti kako je lipašicama i lipašima bila iznimna čast nastupiti na svojevrsnom "Best of" presjeku 964 kulturno-umjetničke udruge s 1695 sekcija i više od 80.000 članova. Još veća je čast i odgovornost što je Lipa bila jedini ansambl iz istočne Hrvatske na "Razglednici".  Inače, manifestacija je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva kulture RH.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!