Kultura / Koncerti - kultura

Vinska simfonija u Muzeju Slavonije u izvedbi Tamburaškog orkestra HRT-a

Vinska simfonija u Muzeju Slavonije u izvedbi Tamburaškog orkestra HRT-a

Tamburaška filharmonija, pod ravnanjem Siniše Leopolda, u Osijeku je izvela Vinsku simfoniju "Enjingi" Davora Bobića.

Iako je jučer bio ponedjeljak, koncert je organiziran u sklopu Osječke muzejske glazbene srijede u Muzeju Slavonije. Simfonija je prvi put izvedena na Varaždinskim baroknim večerima, potom je snimljena u studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije, a sinoć je u Osijeku održana slavonska praizvedba.

Kako je istaknuo maestro Siniša Leopold - tambura se vratila u svoju kolijevku, Slavoniju, a simfonija je jedinstveno glazbeno djelo posvećeno vinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U izvedbi su, osim članova Tamburaškog orkestra HRT-a sudjelovali i puhači, ali i udaraljkaši koji su osim tradicionalnih glazbala koristili i vinske boce, čaše, pa i pravu vinsku bačvu! Zbog toga je i kombinacija triju različitih glazbenih sekcija nazvana tamburaškom filharmonijom.

Skladatelj i profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Davor Bobić "Vinsku simfoniju Enjingi" napisao je  kao posvetu prijatelju i vinaru Ivanu Enjingiju iz Hrnjevca kraj Kutjeva s kojim ga veže višegodišnje prijateljstvo. Tvrdi kako je simfonija nastajala godinu dana i ujedinila je jedinstvenu kombinaciju tradicionalnog hrvatskog instrumenta- tambure s udaraljkama i puhačkim instrumentima, što do sada nije učinjeno niti u jednoj hrvatskoj skladbi.

Simfoniju čine četiri stavka koja slušatelja vode kroz Enjingijevo imanje i poznate vinske sorte koje desetljećima uzgaja njegova obitelj koja proizvodi nadaleko poznata vrhunska vina. Prvi je stavak nazvan Vinski podrum Zlatne doline ili Rajnski rizling koji na slikovit način opisuje skladateljev susret s tim područjem. U drugom se uz puno razigranog ritma opisuje Graševima i to pod nazivom Vinski valcer. Treći stavak posvećen je Enjingijevu Zweigeltu, a nosi naziv Arhiva Slavonica što upućuje na tajne starih vinskih podruma dok u četvrtom stavku Bobić opisuje Venje kao vrstu vina nazvanu po lokaciji najboljih Enjingijevih vinograda.

Uoči izvedbe Vinske simfonije Enjingi osječka je publika uživala u polusatnom programu koji je osmislio maestro Siniša Leopold, a vrhunski tamburaški glazbenici našeg poznatog profesionalnog orkestra majstorski su izveli nekoliko ulomaka iz djela raznih autora- od Leopolda, Potočnika i Makara do Beethovena, Sorkočevića i Straussa uz neizbježne motive iz slavonskoga folklora.

{galerija width=160 height=120}2014/11/tamburaska-filharmonija{/galerija}

Tekst: Radio Osijek
Foto: Zoran Osijek/SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!