Kultura / Koncerti - kultura

Zimbe! za spektakularno otvorenje OLJK-a

Zimbe! za spektakularno otvorenje OLJK-a

Oko 190 pjevačica i pjevača iz ukupno devet osječkih zborova naći će se ujedinjeno u nedjelju, 29. lipnja 2014. godine, na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi, u hrvatskoj prazvedbi atraktivne afričke kantate Zimbe! skladatelja Alexandra L' Estrangea, kojom će biti službeno i svečano otvoreno Osječko ljeto kulture 2014.



Kako su na današnjoj konferenciji za novinare u Tvrđi istaknuli Antoaneta Radočaj-Jerković, dirigentica i voditeljica projekta, te Davor Dedić, umjetnički koordinator OLJK-a zadužen za glazbeni dio programa; kantata Zimbe! (što na svahiliju znači "Pjevaj"), skladana je za mješoviti zbor, dječji zbor i jazz kvintet. “Zimbe! predstavlja sjajan spoj tradicionalne afričke pjesme, jazza, popa, zapadno-europske zborske tradicije i "world music". To je format koji spaja pjevače svih dobi i nacionalnosti diljem svijeta. Hrvatska praizvedba ujedinjuje pjevače iz više sjajnih osječkih zborova i stvara do sada neviđenu, zborsku sinergiju, idealnu, upravo za svečanost otvaranja festivala Osječko ljeto kulture”, rekli su. Izvedba počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan.

>>> OLJK 2014. [PROGRAM i ulaznice]

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Alexander L' Estrange, suvremeni britanski autor, i sam vrlo cijenjeni jazz pijanist i basist, izabrao je pjesme te ih zanimljivo aranžirao isprepletanjem zborskih linija s instrumentima jazz ansambla. Kako je najavljeno, ukupno 190 izvođača bit će raspoređeno na tri pozornice, glavnoj ispred ulaza u zgradu Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (General-vojarna na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi) te dvije sa strane, a zgrada Rektorata za tu će prigodu atraktivnim svjetlima biti obojana u šarene afričke boje.

IZVOĐAČI:
Vokalni ansambl Brevis
Akademski pjevački zbor Umjetničke akademije u Osijeku
Komorni zbor Umjetničke akademije
i predstavnici ujedinjenih osječkih pjevačkih zborova:
Zbor mladih Preslavnog Imena Marijina
Djevojački zbor Brevis
Djevojački zbor Preludij
Dječji zbor Osječki zumbići
Dječji zbor Osnovne škole Svete Ane
Dječji zbor Osnovne škole Augusta Šenoe

OLJK Jazz quintet:
Robert Polgar, alt saksofon
Hrvoje Rupčić, udaraljke
Adriano Bernobić, bubnjevi
Zvonimir Šestak, bas
Davor Dedić, klavir

Scenski pokret: Vuk Ognjenović

Dirigentica: Antoaneta Radočaj – Jerković

  


Izdvojeno

Reci što misliš!