Kultura / Koncerti - kultura

Lipaši pokorili Rim

Lipaši pokorili Rim

"Veni, canti, vici!" (Dođoh, otpjevah, pobijedih), odnosno parafrazom poznate izreke "Veni, vidi, vici"" (Dođoj, vidjeh, pobijedih) Gaja Julija Cezara, najbolje bi se mogao opisati uspjeh Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" iz Osijeka, ostvaren na 7. međunarodnom pjevačkom festivalu Chorus Inside – Advent, koji je od 6. do 8. prosinca organiziran u glavnom talijanskoim gradu Rimu.



Naime, "Lipa" je nastavila svoju sjajnu nisku međunarodnih uspjeha osvajanjem doslovce svega što se osvojiti moglo: statue stiliziranog glazbenog srca za titulu pobjednika svoje kategorije, zatim Zlatne diplome za kvalitetu sa čak 26,24 od 30 mogućih bodova te na koncu velikog pehara i Grand Prixa za najbolji zbor na natjecanju! Sve to "lipaši" su ponovno učinili pod ravnanjem "zlatoruke" dirigentice prof. Valerije Fischbach, a u finalu su odmjerili snage s 11 izabranih zborova iz više zemalja svijeta (Rusije, Ukrajine, Obale Bjelokosti, Slovačke i Italije, dok je Lipa predstavljala Hrvatsku). Njihove je nastupe ocjenjivao peteročlani međunarodni stručni žiri, sastavljen od uglednih imena svjetske zborske i operne glazbe, među kojima se našla i Vesna Baljak, prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Oni su zasebno bodovali svaku skladbu i sve elemente (intonaciju, čistoću i kvalitetu zvuka i slično), a HPD "Lipa" je u svim segmentima zaslužila jako visoke ocjene, najviše od svih.

Valja istaknuti da je to već deveto svjetsko "zlato" Društva, a ona su osvojena na sedam natjecanja različitih i teških natjecanja zaredom – Budimpešta (Mađarska) 1999., Riva del Garda (Italija) 2002., Prag (Češka) 2005., La Valletta (Malta) 2007., Olimpijada zborova u Grazu (Austrija) 2008., Venecija (Italija) 2010. (tada dvije zlatne diplome u dvije kategorije) te Bratislava (Slovačka 2011. plus dvije nagrade u jesen 2012. na inozemnom pjevačkom natjecanju u Amsterdamu (Nizozemska) - čime je nastavljen neprekinuti "zlatni niz".

Na natjecanju je na sceni Teatra P. Santa Chiara u staroj rimskoj jezgri gotovo 60 "lipaša" izvelo raznovrstan program iz različitih stilskih razdoblja, sastavljen prema strogim propozicijama, a činile su ga četiri skladbe hrvatskih i inozemnih autora: "And the Glory of te Lord" G. F. Händela (uz klavirsku pratnju Silvije Sušilović), "Cantus gloriosus" J. Swidera, "Veseli se, Majko Božja" (dalmatinska pučka božićna popijevka u obradi Boria Papandopula) i "Plaudite manibus" Branka Starca. Nakon svake otpjevane pjesme čuli su se veliki pljesak i uzvici "Bravo!", a atraktivna izvedba posljednje skladbe "Plaudite manibus", s koreografijom i pljeskanjem, izazvala je prave ovacije, kako na natjecanju, tako i na samoj dodjeli nagrada, kada ju je Lipa ponovno otpjevala kao zborski pobjednik Festivala. Tom prilikom su organizatori i članovi žirija iznimno nahvalili pjevanje "lipaša", rabeći pridjeve poput "fantastično", "nezaboravno" i "impresivno". Rezultat je to napornih višemjesečnih priprema za natjecanje, a valja naglasiti da su za sjajnu pripremljenost zbora uvelike zaslužne i kodirigentice "Lipe", prof. Ozana Tomić i prof. Lidija Neznanović.

Uz to, u dijelu natjecanja za vokalne soliste zapaženo je nastupila i "Lipina" odlična sopranistica Marijana Matijević, koja je, izvevši dvije skladbe – ariju Laurette iz opere "Gianni Schicchi" i ariju Đule iz opere "Ero s onoga svijeta" (uz klavirsku pratnju Silvije Sušilović) - osvojila Srebrnu diplomu za kvalitetu.

Također, cijeli zbor se rimskoj publici predstavio u još dva navrata u službenom dijelu, izvan natjecateljskog programa. Prvi put kada su "lipaši", zajedno s još dva zbora, na svečanom otvaranju, održanom u petak navečer (6. prosinca) u prekrasnoj Bazilici San Vitale, premijerno izveli skladbu "Ave Maria" nazočnog skladatelja Marcosa Viniciusa, koja je bila posvećena preminulom borcu za ljudska prava Nelsonu Mandeli. Nakon toga u istoj bazilici su, zajedno s drugim zborovima ili sami, otpjevali još nekoliko skladbi iz svojeg božićnog i adventskog programa. Na kraju, nastupili su i na svečanom zatvaranju Festivala, organiziranom u prelijepom prostoru rimskog Panteona, gdje su, nakon što je pročitana Proklamacija (poruka) svim zborovima na nekoliko jezika (Tomislav Levak, dopredsjednik i glasnogovornik Lipe, pročitao ju je na engleskom), otpjevali kratak koncert.

Naravno, boravak u Rimu i Vatikanu (ponedjeljak) iskorišten je za obilazak jedinstvenih povijesnih i turističkih znamenitosti (i pjevanje na nekoliko lokacija u središtu grada), no vodstvu i članovima Lipe bilo je primarno kvalitetno prezentirati Osijek, Slavoniju i Hrvatsku te nastaviti "zlatan" niz uspjeha na državnim i inozemnim natjecanjima i festivalima, koji traje već više od dvadeset godina.. Bilo im je drago i što su tijekom sva četiri dana plijenili pažnju svojim veselim, razigranim, ali i kulturnim ponašanjem, zasluživši pohvale organizatora Festivala i drugih.

Podsjetimo, ovo je bilo treće putovanje "lipaša" u "Vječni grad" u novijoj povijesti. Prvo je organizirano 1994. godine u sklopu talijanske turneje, kada je HPD Lipa na Trgu sv. Petra u Vatikanu pjevala tadašnjem Papi Ivanu Pavlu Drugom, a drugo u proljeće 2005. godine, kada je Društvo imalo nekoliko zapaženih nastupa. Ovo je, dakle, bio prvi put da su "lipaši" sudjelovali na nekom međunarodnom natjecanju u Rimu.

Ovim putem članovi "Lipe" zahvaljuju se Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, članovima Upravnog odbora "Lipe" na čelu s predsjednikom prof. dr. Željkom Turkaljom i dopredsjednikom Stevanom Radovančevićem, HEP-u, Gradnji te ostalim sponzorima i pokroviteljima na pomoći i financijskoj potpori oko organizacije putovanja u Rim.

lipa rim1


Izdvojeno

Reci što misliš!