Kultura / Kazaliste

VIDEO: Essekeri by Ypsilon

VIDEO: Essekeri by Ypsilon

Jeste li znali da ime jednoga Osječanina nosi i krater na Mjesecu?

Ako ne, vrijeme je zaviriti u prošlost Osijeka i upoznati postignuća velikana koji su nekim dijelom svojega života bili vezani za taj grad!

Zaviriti u prošlost Osijeka, doznati što su velikani njegove prošlosti postigli i napravili, sada nije teško. Jer, prije je godinu dana osječka produkcijska kuća Ypsilon pokrenula projekt nazvan Essekeri. Ideja je došla nakon jednoga provedenoga istraživanja o poznavanju povijesti vlastitoga grada.

Vlastitim je snagama Ypsilon pokrenuo projekt građenja Osijeka kao sredine koja može iznjedriti istinske velikane i predstavljanja njihova naslijeđa. Pošto se pokazalo da  povijest grada najmanje poznaju njegovi najmlađi stanovnici, sve je počelo Internetskim portalom. Uslijedili su tekstovi u Glasu Slavoniju te radijska emisija na Gradskom radiju.

Priča je to koja donosi priče o, primjerice, bratu Adama Reisnera, Viktoru, koji je bio boem, glumac i operni pjevač, zatim o bratu Jagode Truhelke, arheologu Ćiri.
Ponovno se spominje i kipar Oskar Nemon, po kojemu je nedavno nazvan i jedan park u Osijeku.

A po čemu će nove generacije pamtiti sadašnji Osijek? Između ostaloga, vjerojatno i po uspjesima sportaša, kao što su Mirna Rajle Brođanac, Davor Šuker, Robert Seligman, Tomislav Marković.
No, to su već neke nove priče o nekim novim Essekerima!

TEKST: STV

VIDEO:
{youtube}aqktOSPzwt4{/youtube}

 


Izdvojeno

Reci što misliš!