Kultura / Kazaliste

Redatelj Raponja u Osijek došao zbog posla i – ostao

Redatelj Raponja u Osijek došao zbog posla i – ostao

Najbolji primjer je "svježe" osvojena Nagrada hrvatskog glumišta za režiju predstave "Paralelni svjetovi" u osječkom HNK-u. A sve je počelogotovo slučajno.

Dobar tim na Akademiji
"Slučaj je htio da u zagrebačkom Pothodniku prije nekoliko godina sretnem poznatu teatrologinju i kolegicu Sanju Nikčević, koja mi je rekla kako predaje na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, gdje im na Odsjeku glume i lutkarstva nedostaje stručnih kadrova i da traže suradnike. Nećakinja mi je studirala u Osijeku pa sam bio upućen u situaciju... Sanja Nikčević preporučila me tada novoj dekanici Heleni Sablić-Tomić, osobi izuzetne energije, vizije i pokretačke snage, koja je oko sebe na Akademiji počela okupljati dobar tim. Uspostavili smo kontakt i izrazio sam joj želju da budem dio toga tima. Po vokaciji sam pedagog i to me zanimalo, a privukla me i otvorenost i ambicija", priča Raponja, koji je tim dvjema ženama, "krivcima" za njegov dolazak u Osijek, i javno zahvalio na dodjeli NHG-a.
U idućih nekoliko mjeseci postigli su dogovor o suradnji, a dodatna prednost bila je što je Raponja, kao osnivač Međunarodnog kazališnog festivala mladih u Puli, imao i niz korisnih i kvalitetnih međunarodnih kontakata i poznanstava. "Bilo mi je logično da to znanje i iskustvo ponudim Osijeku, koji mi se uvijek sviđao i koji je tada bio plodno tlo, jer se usustavljivao zanimljiv i kvalitetan studij, koji je spajao dvije komponente – glumu i lutkarstvo. Uvjerenja sam da se trebaju stvarati suvremeni izvođači koji su svestrani, a ne samo dramski glumci. Sreća je bila i da se Akademija vrlo brzo povezala s HNK-om", dodaje Raponja, čiji rad cijeni i aktualna gradska uprava.

Zagreb-Osijek
U Osijek je došao 2007. godine i kaže kako živi – više nego dobro. Uz pomoć Sveučilišta, kupio je kuću na Uskim njivama u Osijeku, a do kraja godine doselit će i njegova supruga Tatjana Šuput Raponja, s kojom je posljednjih godina živio na relaciji Zagreb - Osijek. "Prije tri i pol godine, dakle, donio sam pravu odluku. Najvažnije mi je da mogu raditi. Meni je nezamisliv dan bez kazališne probe i pedagoškog rada. No, mene je privukao ne sam posao, jer on se može naći i u Zagrebu ili Splitu, već bit posla, odnosno potreba sustavnog organiziranja procesa studiranja na novim programima. Osječko Sveučilište bitan je segment, a meni je važno da sam se mogao susresti s brojnim mladima koji imaju velike vrijednosti u sebi i pomoći da se afirmira njihova velika kreativna energija. To ću činiti i dalje", obećao je za kraj.

Tko je Robert Raponja?
Robert Raponja rođen je u Puli, a na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je režiju 1993. godine. U 18 godina kontinuiranog i bogatog profesionalnog rada u kazalištima bio je u različitim statusima – od slobodnog umjetnika preko jednog od umjetničkih voditelja kazališta u Varaždinu, do ravnatelja kazališta u Puli, ali se uvijek intenzivno bavio dramskom pedagogijom. Osnivač je dramskog studija u Puli 1996. godine, a 1997. godine pokrenuo je MKFM (Međunarodni kazališni festival mladih), u sklopu kojega je organizirao više od 250 kazališnih radionica te ugostio više od 300 eminentnih kazališnih pedagoga iz cijeloga svijeta. Godine 2005. osnovao je odgojno-obrazovnu kazališnu Udrugu FERR koja uspješno djeluje, a kao pedagog održao je niz radionica u inozemstvu. Kao predavač zaposlen je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku od 2007. godine (kolegiji Rad glumca na sebi i Rad s partnerom), a kao gostujući profesor predaje i na sveučilišnom Odjelu za kulturologiju. Na UAOS-u je pokrenuo festival kazališnih akademija – Dionizijev festival (2007.) i Dramski studio (2008.). Prošle sezone bio je ravnatelj Drame osječkog HNK, a sada je umjetnički savjetnik. Režirao je niz uspješnih predstave, od kojih su neke dobile i vrijedne nagrade, poput NHG.


TEKST: Tomislav LEVAK

 


Izdvojeno

Reci što misliš!