Kultura / Kazaliste

Premijera u HNK - "Lipa si Teno"

Premijera u HNK -

Sandra Lončarić - Tankosić kao Tena

7fb689ca769f53f2cf24286262cb68e4.jpg

OSIJEK - Kazališni se život u prosincu ubrza, poludi, razmaše. Prvo nam u pohode iz spačvanskih hrastika i Vrbanje dolazi Tena: utjelovljenje ljepote koja se prometnula u prokletstvo, koja se onako “kao iz vode izrasla” iznad nepregleda doline uzdigla kao zvonik - zapisala je Ivana Šojat-Kuči u povodu predstojeće premijere osječkog HNK - “Lipa si, Teno!”

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Treća je to premijera te kazališne kuće u mjesec i pol dana, a koju će u sklopu Noćne scene iznjedriti Sandra Lončarić-Tankosić, s partnerom Vjekoslavom Jankovićem. Prema motivima pripovijetke “Tena” Josipa Kozaraca, ovu glazbenu ispovijest dramatizirala je Ivana Šojat-Kuči, režira Robert Raponja, a scenografija i kostimografija rad su Jasmine Pacek. Koreograf je Rajko Pavlić, glazbeni suradnik Slaven Batorek, glazbena pratnja Tamburaški sastav “Slavonske strune”, a premijerom (u četvrtak, 2. prosinca, u 20 sati) osječki se HNK pridružuje proslavi Dana grada, najavljeno je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji.

Dojmljivo i interpretativno pristupila je Sandra liku, ocijenio je Raponja, istaknuvši da su predstavu počeli pripremati u rujnu, utječući jedni na druge, skupa domišljajući i pretapajući uloge i funkcije. On je činio ono što najviše voli - sakrio se u glumcu, neprimjetno, puštajući Sandri da spontano ponudi svoja nova scenska rješenja, naglasio je.

Sandra je bila inicijalna erupcija i dramaturginji Ivani Šojat-Kuči. “Skromna, dobra, lijepa izvana i iznutra, Sandra ima sve ono što žena treba imati. Radeći na ovoj predstavi, ponovno sam ušla u Tenu, izbacivši ju iz utrobe, a znam da će ju Sandra znati postaviti na scenu”, rekla je Ivana Šojat-Kuči, kojoj je, priznaje, bilo teško pisati na već napisani tekst, a da ne bude plagijat i koji je, uz to, pisao muškarac.

Sandra Lončarić-Tankosić, nedavno ovjenčana Nagradom hrvatskog glumišta, uživala je radeći jer je ovo prva predstava u njezinoj karijeri u kojoj je od prvog dana sudjelovala u svim segmentima, a Tena u njoj glumački sazrijeva godinama. U svojim rodnim Našicama predstavu će odigrati 12. prosinca.

Podrška i pomoć bit će joj Vjekoslav Janković, rodom iz Vrbanje. “Slavonska lady, čas punokrvna žena, čas vizija. Čas obična žena iz Vrbanje, postala je bezvremena i svevremena Slavonija”, citirao je Janković Dionizija Švagelja. Zadržati ono osnovno slavonsko - zemlju, ječam, ali i dukate, perje kao simbole bogatstva, nastojala je Jasmina Pacek, radeći na likovnosti.

Narcisa Bošnjak (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!