Kultura / Kazaliste

VIDEO: Premijerno izvedena "Leda" Miroslava Krleže

VIDEO: Premijerno izvedena

Prva ovogodišnja dramska premijera HNK u Osijeku prošla je u znaku velikana hrvatske književnosti Miroslava Krleže i inscenaciji njegove posljednje drame iz glembajevskog ciklusa - “Lede” komedije jedne karnevalske noći u četiri čina.

Redatelj Ivan Leo Lemo krenuo je od Krležinih riječi: “... koji dolaze iz gluhih šuma (gdje su još donedavno... medvjedi bili svakodnevni gosti), iz života teškog i primitivnog... iz daljine dolaze u naše provincijalne gradove mali Klanfari... Dolaze ta djeca sumraka i postaju kaputaši u nezdravim groznicama.” Zamijenivši Krležin salon šumom (izvrsna, razigrana scenografija Vesne Rež - šteta što pozadina koja prikazuje šumu iza koje proviruje narančasta svjetlost nije korištena češće u predstavi nego tek na kraju) u kojoj je razotkrio svijet malograđanštine u njegovoj animalnoj biti, vođen libidom i erosom, u kojeg nas ekspresionistički uvode noćne dame, transvestiti (Mira Perić Kraljik, Ljiljana Krička-Mitrović, Ivana Gudelj, Aljoša Čepl, Mislav Stanojević), pjevačica Bobočka (Jasna Odorčić), Leda, balerina (Justina Vojaković-Fingler), koji postaju kor, vješto su ukomponirani u predstavu kao oni koji mijenjaju scene, ostavljajući dojam kaosa, karnevalskog šarenila.
{youtube}6v8q_zN6_c0{/youtube}

Nisu samo žene polugole

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Igrajući na prvu loptu, na efektnost, redatelj je glumce odjenuo u donje rublje i krzno (Mirjana Zagorec), no vrlo brzo zaboravimo na činjenicu da su svi glumci polugoli na sceni (Bogu hvala, nisu samo žene polugole!) i koncentriramo se na glumu, a ovo je svakako bila predstava velikih glumačkih ostvarenja, unatoč činjenici da je bila prisutna mala doza “treme od premijere”. Prije svega, Aleksandar Bogdanović u glumačkom je dometu otišao najdalje, živo i vjerno utjelovio vrsnog salonskog lava, ciničnog intelektualca Viteza Olivera Urbana, čime se samo potvrdila ispravnost odluke HNK Osijek da ga uzme u angažman. Veliko glumačko umijeće je pokazala i Tatjana Bertok-Zupković kao Klara, napose u prvom susretu s Urbanom, kada je publika hlapljivo upijala svaku njezinu riječ dok govori o svojoj mladosti i životu sa suprugom slikarom Aurelom, kojega tumači Miroslav Čabraja. Kako je predstava odmicala, bivala je sve boljom i razigranijom. Vjerujem da bi prvi dio bio življi i energičniji da nije bilo tih manjih tehničkih problema, te da je bilo više komunikacije između Bogdanovića i ostalih glumaca, u kojima ponekad nije imao ravnopravnu podršku, a tu prije svega mislim na Miroslava Čabraju koji je u prvom dijelu bio dosta suzdržan te nije opravdao motiviranost lika - zašto sve žene “padaju” na njega, dok se u drugom dijelu opustio i razigrao, bio sve bolji, što je i publika prepoznala, a on nije mogao odoljeti toj pozitivnoj reakciji te je imao potrebu još dodatno šarmirati publiku.

Nije moglo bolje završiti

Solidni u svojim ulogama bili su Nela Kocsis (Melita) te Velimir Čokljat (Klanfar), kod kojeg nije bilo potrebno da doslovce, vanjskim sredstvima podcrtava inferionost i lažnu kulturu (u jednoj sceni kruh cijepa sjekirom na panju). Predstava koja je krenula jednom uzlaznom putanjom bolje nije mogla završiti. Prvo nas je svojim monologom pridobila Mira Perić Kraljik, a zatim nas u kulminaciju i katarzu uvuče Davor Panić (Gospodin), koji cijelu predstavu sjedi u kostimu medvjeda za klavirom i na kraju skida masku i progovara riječi o pronađenoj potkovi, životnim uspjesima/padovima. Glumačkom preciznošću, iskrenom emocijom, Panić je dirnuo publiku, a nerijetki su i zaplakali. Drukčiji Krleža, no ipak on. Neobična predstava, netipična za osječki HNK, predstava kakvu u zadnje vrijeme nismo imali, a prema viđenom i reakcijama publike, dobro je što je imamo. Izrasla na sjajnom Krležinom tekstu, predstava nikoga neće ostaviti ravnodušnim, posebno ne one željne odličnih glumačkih bravura na daskama koje život znače.

Tekst: Katarina Žeravica / www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!