Kultura / Kazaliste

2. međunarodni kazališni festival Beli Manastir 2011.

2. međunarodni kazališni festival Beli Manastir 2011.

2. međunarodni kazališni festival Beli Manastir 2011. održat će se od 04. do 26. studenog u kino dvorani u Belom Manastiru. Festival je od prošle godine pokrenuo jedino baranjsko i belomanastirsko Gradsko kazalište, koje će svojim sugrađanima mjesec dana tijekom vikenda ponuditi čak 10 kazališnih predstava, mahom komedija.



Inače, ovaj festival je prvi takve vrste u Baranji, nakon Domovinskog rata koji je prekinuo rad belomanastirskog kazališta, koje danas obilježava 82 godine postojanja u cijelosti i 5 godina rada u novijoj povijesti. Festival započinje u petak 04. studenog s predstavom "Zla žena", koju izvodi Kulturni centar Kula iz Srbije. Prije predstave u prostorijama Grada Belog Manastira a u nazočnosti gradonačelnika i predstavnika kazališta, održat će se i svečano potpisivanje kazališne povelje o suradnji između KC Kula i Gradskog kazališta Beli Manastir.

Subota i nedjelja rezervirane su za Satiričko kazalište mladih iz Sl.Broda i Glumišnu družinu Virje, a festivalske večeri potom se nastavljaju 12. studenog (Kazalište Mika Živković Retkovci - Čarlijeva tetka), 13.studenog (Bjelovarsko kazalište - Meko okidanje), 18.studenog (Gradsko kazalište Županja - Predstava Hamleta u selu Rastovci Donji) te 25.studenog (Gradsko kazalište mladih Vitez (BiH) - Don Quiote) i 26.studenog (Dratf Teatar Tuzla (BiH) - Nije sve u glavi, nešto je i u guzici). Uz povelju sa Srbijom, belomanastirsko kazalište potipsat će još dvije takve povelje s kazalištima iz Bosne i Hercegovine - VItezom i Tuzlom. Festival završava 26.studenog svečanom dodjelom nagrada i obilježevanjem privih 5 godina kazališta u Belom Manastiru, gdje će najzaslužniji domaćini dobiti i svoja priznanja za rad. Žiri koji će ocijenjivati predstave je u sastavu: Branko Katalinić (glumac) - predsjednik žirija; Lidija Šumiga dipl.učiteljica - članica i dr.med.Davorin Bubalović (predsjednik Gradskog Vijeća Grada Belog Manastira) - član. Nagrade za najuspješnija kazališna ostvarenja, načinio je belomanastirski kipar i slikar, Stjepan Marković, a za "kipiće" će se boriti 8 kazališta i to u čak osam kategorija: najbolja sporedna muška uloga, najbolja sporedna ženska uloga, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolja režija, najbolja scenografija, najbolja predstava festivala i najbolja predstava po ocjeni publike. 2. kazališni festival ujedno je i uvod u 3. Europsku Noć kazališta, koja se po prvi put održava i u Belom Manastiru. Noć kazališta (19.studeni) belomanastircima će ponuditi čak dvije kazališne predstave u kino dvorani:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

18.00 sati Pučka scena Hercegovac - Istini za volju
20.00 sati HBKUD Lemeš, Svetozar Miletić (Srbija) - "Stipanova princeza"

Ulaz nasve predstave bit će slobodan. Festival je uz organizatora organiziran uz pomoć sponzora i to tvrtke Slonja d.o.o., Belje d.d., Općine Čeminac, Osječko - baranjske županije, slikara i kipara Stjepana Markovića te generalnog pokrovitelja Grada Belog Manastira.

Projekt NOĆ KAZALIŠTA (European theatre night) jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u velikom broju hrvatskih gradova svake godine treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

festival k s


Izdvojeno

Reci što misliš!