Kultura / Kazaliste

Premijera 'Prolaznika' u HNK Osijek

 Premijera 'Prolaznika' u HNK Osijek

U Hrvatskom narodnom kazalištu u petak, 30 rujna u 20 sati premijerno će biti izvedena povijesna drama "Prolaznici" Damira Petričevića u režiji Borne Baletića.

Na jednom mjestu nekadašnjeg stratišta, na kojem je niknula Kapelica Kamenitog Križa ili u novijoj povijesti mjesto Radničkog doma, od kojeg je ostala velika rupa za koncerte, pored raskrižja na kojem se potom dogodio osječki "crveni fićo", a u podnožju današnjeg Eurodoma, suvremene građevine u nastajanju, okupljaju se likovi iz Prolaznika kao u nekom čistilištu.

Drama "Prolaznici" ovjenčana je 2008. godine drugom nagradom Marin Držić, a sada će doživjeti i svoje uprizorenje u osječkom HNK-u. Autor Damir Petričević napominje da je iz nekoliko tisuća stranica građe uspio izdvojiti tek dio toga za svoj tekst.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prolazeći tako i promatrajući povijest, progovaramo zapravo o sadašnjosti i o sebi, tumači redatelj Borna Baletić koji je naglasio da mu je drago što to činimo na domaćem, čak štoviše osječkom tekstu u Osijeku.

No, to osječko u tekstu primjenjivo je i na druge gradove i prostore u kojima se gledatelji, gledajući 'Prolaznike' mogu zapitati i pored čega oni svakodnevno prolaze neprimjećujući. A odrednica "povijesna drama" ne treba nas navesti na pomisao o jako ozbiljnom djelu.

drama_prolaznici
IZVOR: Radio Osijek  


Izdvojeno

Reci što misliš!