Kultura / Kazaliste

Osijek uskoro dobiva treću kazališnu scenu

Osijek uskoro dobiva treću kazališnu scenu

Dvije mlade i poduzetne Osječanke, diplomirane glumice Petra Cicvarić i Sanja Dodig, nedavno su osnovale Teatar 054, koji bi - uz HNK i Dječje kazalište Branka Mihaljevića - trebao postati dugoočekivana i željena treća kazališna scena u Osijeku.

Široj hrvatskoj javnosti za sada je poznatija 25-godišnja plavokosa Petra, koja je diplomirala na Glumi i Lutkarstvu na osječkoj Umjetničkoj akademiji, jer je već ostvarila zapažene nastupe u nekoliko hrvatskih televizijskih serija - “Najbolje godine” i “Ruža vjetrova”.

Sanja, pak, ima 32 godine i završenu Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli. Upoznale su se prije dvije i pol godine radeći na predstavi “Tri praščića” u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u Vinkovcima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Provodile smo mnogo vremena zajedno na probama i pričale o kazalištu, glumi, rodnom Osijeku... Počele smo maštati što bi bilo kada bi se u Osijeku otvorila, hajdemo reći - alternativna scena, koja će zaposliti mlade glumce koji završavaju ponajprije osječku akademiju te pružiti priliku mladim redateljima i tekstovima koji možda nisu toliko poznati”, priča Petra.

Intenzivno su počele razmišljati je li to moguće i što je za to potrebno. Igrom slučaja doznale su kako postoji mali kazališni prostor u suterenu na Trgu slobode, koji ima 50-ak sjedećih mjesta.

Mnogi se sjećaju tog prostora kao bivše Vedre scene, koja je bila aktualna prije desetak godina. Taj je prostor prije dvije-tri godine renoviran i spreman za uporabu, a sada je postao sjedište Teatra 054, koji je, uz pomoć Ministarstva kulture upisan i u registar hrvatskih kazališta. Na tom posebno zahvaljujemo Maji Pleskalt”, dodaje Sanja.

Na njihovu radost, Grad Osijek je jako pozitivno reagirao na njihovu inicijativu i spremno im pomaže u ostvarivanju njihovih planova.

U rad Teatra planiramo uključiti i niz naših kolega. Primjerice, čula sam se s kolegama s akademije - Jadranom Grubišićem, Lucijom Barišić i Davorom Kovačem, koji su u Zagrebu otvorili umjetničku organizaciju Pierre Vally teatar. S njima ćemo sigurno surađivati”, najavljuje Petra.

[blockquote]Prva premijera u listopadu?
“Cilj nam je raditi predstave različitih karaktera, od dramskih preko komedija do predstava za djecu. Ne želimo se ni sa čim ograničavati, a detalje prvoga projekta iznijet ćemo kada dođe vrijeme. Imamo velike planove i još veće želje, a nadamo se da će Osječani uvijek sa znatiželjom dolaziti u naše malo kabaretsko kazalište”, zaključuje Petra, koja otkriva kako bi voljela da premijeru prve predstave imaju već u listopadu ili studenom ove godine.[/blockquote]

Tomislav LEVAK (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!