Kultura / Kazaliste

VIDEO: Volite kazalište!

VIDEO: Volite kazalište!

Program za nastupajuće razdoblje - pod motom “Ne želimo se reklamirati! Krajnje jednostavno: Volite kazalište!” predstavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare intendant Božidar Šnajder, ponosno najavivši premijerne naslove, ali i reprizne.

“On voli i želi raditi, a da zna, dokazao je već i u Osijeku, i daleko izvan”, nije Šnajder krio riječi hvale za maestra Pavišića, koji je za ravnatelja inauguriran nepunih godinu dana nakon dolaska u HNK, a za razliku od većine, Zagreb je zamijenio Osijekom. Osim izvesti zacrtani repertoar, Pavišić je dobio zadatak riješiti kadrovsku sliku orkestra, a Janković je zadužen za audicije na kojima će u angažman primiti tri glumca.
Iako HNK nema novca za programske troškove, odlučili smo se za velike ansambl predstave i u Drami i u Operi”, dodao je Šnajder, istaknuvši kako konačno oko sebe ima “tim kojemu vjeruje”.

“Od svih tražim nemoguće. Sve smo troškove prepolovili, a sad ćemo i to još jednom prepoloviti. Svatko mora plaću zaraditi, a to ne znači dva puta godišnje pojaviti se na sceni”, oštar je intendant.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Komad osječkog autora Damira Petričevića “Prolaznici” zaživjet će na sceni već krajem rujna, u režiji Borne Baletića, profesora na zagrebačkom ADU. Za siječanj 2012. planirana je premijera Shakespeareova “Mletačkog trgovca”, a u travanju “Sinovi umiru prvi” Mate Matišića u režiji Zorana Mužića. Noćna će scena imati dvije premijere: “Vrijeme za sebe” Lydije Scheuermann Hodak (u izvedbi Radoslave Mrkšić) te “Hanin san” Mire Perić Kraljik (autorica i glumica). Krležini dani bit će u prosincu, a Dani otvorenog kazališta u lipnju, najavljuju u HNK.
Posebno su istaknuli “Unterstadt”, koji prema istoimenom nagrađivanom romanu Ivane Šojat-Kuči dramatizira Ines Madunić, a režirat će ga Zlatko Sviben. Premijera je planirana za Osječko ljeto kulture 2012. te otvorenje 106. kazališne sezone.

Operni repertoar bit će obogaćen dvama premijernim naslovima: Verdijevim “Nabuccom” u studenom, te Rossinijevim “Seviljskim brijačem” u svibnju 2012. Novost je za veljaču planirani Simfonijski koncert, ne će izostati ni Novogodišnji koncert, Lipanjska operna noć, a publici će ponuditi i “Requiem”, u suradnji i na inicijativu mostarskog katedralnog zbora.
HNK je najavio i tijesnu suradnju s Cineplexxom, u kojem se uz izravan prijenos iz velikih svjetskih kazališnih kuća, prikazuju atraktivni operni naslovi.


VIDEO:

 

TEKST:N.Bošnjak (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!