Kultura / Kazaliste

HNK - Sedam premijera

HNK - Sedam premijera

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku u idućoj, 105. kazališnoj sezoni imat će ukupno sedam premijernih naslova – tri dramska, dva glazbena i dva na “maloj” Noćnoj sceni.
opernanoc495

Premda će službeno predstavljanje naslova biti tek početkom rujna, Glas Slavonije otkriva što će osječki ljubitelji kazališne umjetnosti premijerno gledati u kazališnoj sezoni 2011./2012.
U glazbenom dijelu Osječani će premijerno moći pogledati dvije velike opere tzv. željeznog repertoara – “Nabucco” Giuseppea Verdija čija će se premijera održati 5. studenoga te komičnu operu “Seviljski brijač” Gioacchina Rossinija, koja je planirana u svibnju 2012. godine, kao posljednja premijera u sezoni.

- Zbog besparice premijeru Nabucca morali smo iz prošle sezone prebaciti u ovu. Naime, za programske troškove tada smo imali “nula kuna” i nismo je mogli izvesti, jer je posrijedi naslov koji je iznimno zahtjevan i za puno veće operne kuće od naše. Ni sada financijsko stanje nije mnogo bolje. Zato predstavu radimo u suradnji s HNK-om Zagreb, od kojega posuđujemo odličan dekor i kostime, a “osvježit” ćemo ih i prilagoditi našoj sceni. Također, imat ćemo i pjevačka pojačanja u zboru, jer “Nabucco” zahtijeva puno ljudi na pozornici. Za prve tri izvedbe angažirat ćemo i posebne goste - ističe intendant Božidar Šnajder.
opernanoc4953
Prva premijera u novoj sezoni,
pak, bit će nagrađena povijesna drama “Prolaznici” Damira Petričevića, koja je također prebačena iz prošle sezone zbog nedostatka novca.
Ona će se odigrati 30. rujna, a posrijedi je zanimljiv naslov koji se dotiče povijesti Osijeka pa će se na sceni kao kulise naći i legendarni crveni “fićo” te zavjetna kapelica s Trpimirove ulice.

- Druga dramska premijera, dogovorena za siječanj, jest svjetski poznati “Mletački trgovac” Williama Shakespearea. Treći tekst “Sinovi umiru prvi” Mate Matišića svojevrstan je nastavak svojedobne hit-predstave, “crne” komedije “Bljesak zlatnog zuba”, a premijera je predviđena u travnju iduće godine - dodaje Šnajder.

Na Noćnoj sceni, pak, planirane su izvedbe dvaju novih naslova – u listopadu monodrame “Vrijeme je za sebe” Lydije Scheuermann Hodak te u ožujku 2012. predstave “Hanin san” Mire Perić Kraljik.
Uz navedene premijerne naslove izvodit ćemo i 12 repriznih iz prethodnih sezona. Na žalost, financijska situacija i dalje je loša, ali mi se pokušavamo “skrpati” uz pomoć naših suvlasnika, Grada i Županije, sponzora i Ministarstva kulture. Nadam se da ćemo u 2012. godini poneku kunu dobiti i za programske troškove, a vjerujem da ove sezone nećemo morati 'skidati' naslove”, zaključuje Šnajder.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

[important title=Od jeseni dvojica novih glumaca]
Šnajder je objasnio i temeljne odrednice repertoara. “Osječki HNK vraća se klasičnoj operi, što je potrebno kao promjena, nakon što smo proteklih godina njegovali operetu i mjuzikl. Obje premijere velike su i raskošne opere, jer osječka publika to zaslužuje”, navodi Šnajder. Velike 'ansambl predstave' dominiraju i u dramskom dijelu programa. 'Mletački trgovac' ima gotovo 15 uloga, a 'Sinovi umiru prvi' čak 17 glumačkih rola. Zato ujesen planiramo obnoviti glumački ansambl zapošljavanjem dvojice glumaca, s kojima smo deficitarni. U rujnu ćemo provesti audiciju, ponajprije na Umjetničkoj akademiji”, kaže.[/important]

[important title=Novitet – simfonijski koncerti]
Uz redovite predstave, HNK će i dalje održavati tzv. posebne programe. Tu su već tradicionalni Krležini dani, Novogodišnji koncert u prosincu i Lipanjska operna noć za kraj sezone. “Filip Pavišić, mladi dirigent i novi ravnatelj Opere, predložio je da orkestar HNK nakon dugo vremena izvede simfonijski koncert. Posrijedi su djela bečke klasike (Haydn, Mozart, Beethoven) te romantike (Schubert, Brahms i Mendelssohn). Kao cjelovečernji Uskrsni koncert na proljeće je, u suradnji s crkvenim zborom iz Mostara, planirana izvedba Mozartova Requiema, više puta u Osijeku i u Mostaru”, najavljuje.[/important]

TEKST: Tomislav LEVAK, Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!