Kultura / Kazaliste

Nezaposleni u HNK za 25kn

Nezaposleni u HNK za 25kn

HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci od prošloga tjedna prvo je kazalište u Hrvatskoj u koje nezaposleni imaju besplatan ulaz. U osječkim HNK-u i Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića kažu da neće slijediti njihov primjer, ali ističu kako imaju brojne druge popuste.

Riječki HNK od ove jeseni svima koji donesu uvjerenje o nezaposlenosti daruje besplatne ulaznice za reprizne predstave. Intendant osječkog HNK Božidar Šnajder kaže da su mislili na nezaposlene, iako ih ne puštaju besplatno.
- Od prošle godine svi koji donesu potvrdu sa Zavoda za zapošljavanje da su nezaposleni mogu po cijeni od 25 kuna kupiti ulaznicu za bilo koju repriznu predstavu, za bilo koju kategoriju mjesta. Na žalost, ne možemo ih puštati besplatno, jer i mi smo praktički socijalna ustanova... Naše kazalište i dalje ima velikih financijskih problema, posebice nakon što su nam Grad i Županija za 2010. godinu umanjili sredstva za 2,6 milijuna kuna - kaže Šnajder.
Dodaje kako pak imaju niz drugih popusta – za učenike, studente, umirovljenike... Ravnateljica Dječjeg kazališta Jasminka Mesarić kaže da ni oni nemaju opciju puštanja nezaposlenih na predstave besplatno, ali već godinama djeca roditelja slabijeg imovinskog stanja, kada dolaze organizirano sa svojom školom, ne moraju platiti ulaznicu.
- Ovo činimo u dogovoru s ravnateljima i nastavnicima, koji imaju uvid kakva je situacija s kojim djetetom. Tu akciju ne dajemo ' na sva zvona', kako tu djecu ne bismo dovodili u neugodnu situaciju. Inače, cijena karte za ostale mališane iznosi 18 kuna - zaključuje Mesarić.

 

Besplatno ni u Galeriju i Muzej

Socijalno ugroženi nemaju ni besplatan ulaz u Galeriju likovnih umjetnosti i Muzej Slavonije. “No, cijene naših ulaznica su iznimno prihvatljive – 10 kuna za odrasle i 5 kuna za djecu”, kaže Vlastimir Kusik, ravnatelj GLU. Grgur Marko Ivanković, ravnatelj Muzeja, ističe da je kod njih situacija za sada slična, ali će se mijenjati. “Cijena ulaznice za odrasle iznosi 15, a sa stručnim vodstvom 18 kuna. Imamo niz popusta za učenike, studente i umirovljenike. Do kraja godine uvest ćemo dodatne popuste pa ćemo možda obuhvatiti i nezaposlene", kaže.


25 kuna stoji ulaznica za nezaposlene za predstave u osječkom HNK-u
0 kuna stoji ulaz za djecu slabijeg imovinskog stanja u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića


TEKST: Tomislav Levak, www.glas-slavonije.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!