Kultura / Kazaliste

Siječanjski popust u osječkom HNK-u

Siječanjski popust u osječkom HNK-u

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku godinu počinje Kazališnim siječanjskim popustom u sklopu kojeg možete pogledati dvije gostujuće i dvije domaće predstave. Budući da je riječ o siječanjskom popustu, cijena je ulaznice samo 30 kuna.

GK Joza Ivakić Vinkovci

STAKLENA MENAŽERIJA

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Drama Tennessee Williamsa u režiji Dražena Ferenčine

Uloge:

AMANDA WINGFIELD………………….Areta Ćurković

LAURA WINGFIELD……………………..Matea Marušić

TOM WINGFIELD…………………………Vladimir Andrić

JIM O’ CONNOR…………………………..Ivan Vukelić

„Više od šest desetljeća nakon nastanka ove drame živimo vrijeme u kojem je svijet temeljen na nametnutoj kompeticiji potrošačkog društva, najavljen u Staklenoj menažeriji, doveden do krajnosti pa je uspješnost postala jedini kriterij. Ali, ta uspješnost nikad nije ljudska, unutarnja, ona mora biti manifestirana prema vani, zadana je surovim društvenim okvirima. U takvom kontekstu Amanda, majka ove gubitničke obitelji, sasvim će svjesno sebe smjestiti u laž o boljem životu, posesivno držeći svoju djecu u isto takvoj laži, sasvim nespremna na bilo kakav trenutak koji bi mogao na vidjelo iznijeti sasvim bolnu istinu! Gubitnički sindrom imanentan je suvremenom društvu koje nameće imperativ uspješnosti kao jedini kriterij pa Williamsova drama stoji na početku jednoga razdoblja koje je zanemarilo običnog čovjeka, razdoblja u kojem živimo u sjeni raznoraznih celebritya , koji zapravo ni po čemu to nisu. U svakom slučaju, biti običan, svakodnevan, normalan, a time različit, dakle neuspješan danas je najveći grijeh. A to treba izbjeći po svaku cijenu, najbolje kroz laž o vlastitom životu, kroz iluziju o uspješnosti i permanentnoj potrošačkoj sreći.

Onima koji nemaju snage sebi lagati kako su dio društva uspješnosti ostaje samo jedan izlaz – staklena menažerija, imaginarna slika nepostojećeg svijeta u kojem su ljudi dobri i kad su sasvim obični i jednostavni.“

Kazalište Virovitica

SEKSI RUBLJE

Autorica Michele Riml, redateljica Lea Anastazija Fleger

glume Igor Golub i Vlasta Golub

Drama kanadske autorice Michele Riml dobro je skrojen komad na žanrovskom razmeđu komedije i drame; napisan je da zabavi, ali i omogući emocionalnu identifikaciju s glavnim likovima, supružnicima u pedesetim godinama života, roditeljima troje djece, poljuljanima u pouzdanju u svoje životne izbore i odluke, nostalgičnima, možda i pomalo poraženima. Iza naizgled trivijalne seksualne frustracije i vrckavih svađica u maniri američke screwball komedije skrivaju se duboka tjeskoba, tuga zbog minulog vremena, nezadovoljstvo rutinom posla i obiteljskih odgovornosti, strah od smrti.

HNK Osijek

ZOOLOŠKA PRIČA

Edward Albee, režija Miroslav Čabraja

glume Aleksandar Bogdanović i Vladimir Tintor

Peter je uglađeni urednik u izdavačkoj kući koji se jedne nedjelje nađe na klubi u njujorkom Central Parku. Mir mu narušava neuredni mladić Jerry i tu počinje razgovor dvojice koji pokazuje probleme ljudske izolacije, usamljenosti, prihvaćanja i razumijevanja drugih.

„Ne tako davno rađali smo se kao slobodne duše, kreativne u svakome smislu, stvaralački nastrojeni i uvjereni u napredak i boljitak svijeta u kojem živimo. Uživali smo u radu koji nas je ispunjavao, u radu u kojem smo se mogli izraziti i realizirati svoje želje i potrebe, zamisli i snove, a jednoga dana probudili smo se u prašini, kaljuži života, živom blatu iz kojega nema izaći pitajući se kako je do toga došlo. Kako to da se u tom svom stvaralaštvu više ne osjećamo dobro, bježimo od njega? Zašto se osjećamo isprazno, zašto je sve dosadno i besmisleno? Rješenja opipljivog nema. Zašto?“ – piše na internetskim stranicama osječkog kazališta.

HNK Osijek

RUČNI RAD

Jean-Claude Danaud, režija Ivan Leo Lemo

glume Jasna Odorčić (Udovica, čudovište), Anita Schmidt (Sophie, glupača) i Ljiljana Krička Mitrović (gđica. Petitpas, svetica)

Fenomen ženskog pitanja kojim se tekst na hiperboliziran, alegoričan, radikalan i stiliziran način bavi među najvećim je problemima na svijetu, istaknuo je redatelj Ivan Leo Lemo, dodavši da se društvenopolitička situacija u nekoj zemlji u svijetu najbolje može procijeniti upravo po položaju žena i njezinim pravima i ravnopravnosti u društvu. Tekst Jeana Claudea Danauda nastao je 1977. godine i uronjen je u probleme zapadne kulture, u liberalnoj Europi koja zakonima ima zajamčena sva prava ipak radikalno opisuje položaj žene i stvara rat među spolovima. Kako ističe redatelj Lemo, tekst nije realističan već preuveličava i naglašava situaciju nudeći tri ženska arhetipa - žrtvu, jaku ženu i ženu sveticu, odnosno djevicu.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!