Kultura / Kazaliste

Kazalište - najbolji mamac za publiku

Kazalište - najbolji mamac za publiku

No kada igraju pred prepunim gledalištem, poput onoga u dvorištu Rektorata, u sklopu Osječkoga ljeta kulture, uzbuđenja ne nedostaje. Predstavu "Prekidi" Michaela Cristofera u veljači prošle godine za Planet Art režirao je Marko Torjanac, potpisnik i scenografije, a Nataša i Amar glavni su (i jedini) protagonisti. I privatno dobri prijatelji, na sceni sjajno surađuju - naglašava Amar, ne krijući da i ovu predstavu oboje jako vole. A upravo zbog dobre, pozitivne energije i bliskosti, scene mržnje bilo je teže odigrati, složni su oboje. "No emocije treba ostaviti izvan scene, čak i kad se volite ili ne volite", kaže Amar, kojega osječka publika dobro pamti iz predstave "Kako misliš mene nema?!" (gdje mu je partner Filip Juričić) te "Djeca sa CNN-a".

"Riječ je o pitkoj, ali ne plitkoj predstavi, čije univerzalne rečenice izgovaraju mnogi parovi, mladi i stari, u vezama i raznim odnosima i sigurno se mnogi prepoznaju pa ju je gušt igrati. Oko nas je uvijek neka nova energija i sami sebe iznenadimo načinom na koji igramo", kaže Nataša Janjić, koju ćemo u sklopu OLJK-a gledati i 9. srpnja, u predstavi "Preko Trnja do Zvijezde", u kojoj joj je partner Ivan Glowatzky.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predstavu "Prekidi" publika bolje i brže prima u većim urbanim sredinama - kaže Amar Bukvić.

Tijekom sezone svi su glumci zauzeti u matičnim kazalištima, no zato se ljeti lakše "gibaju" po festivalima, a i gušt im je igrati mimo sezone, iako se zbog posla ne mogu potpuno opustiti i prepustiti odmoru na moru.

Prije dolaska u Osijek intenzivno su skupa u GDK-u Gavella radili Držićevog "Dunda Maroja", kojim će 15. rujna početi sezonu. Blistavu, renesansno raspojasanu komediju ponovno režira Marco Sciaccaluga - najavljuje Nataša Janjić.

Nakon kazališta, na red je na OLJK-u došla i glazba. Jazz i blues standardi te pitke pop-melodije s primjesama bosa nove i drugih ritmova bili su na repertoaru osvježavajućeg koncerta koji je (u subotu, 2. srpnja) održan u dvorišti Rektorata. Big Band Osijek i ovaj je put publici podario zanimljiv dvosatni glazbeni program. Pridjev "osvježavajuće" odnosi se na meteorološke prilike i prohladno vrijeme, zbog kojega je više od polovine gledališta napustilo koncert prije kraja. "Čini se da nemamo baš sreće s vremenom. Kiša nas prati gotovo na svakom nastupu, a prije desetak dana zbog nje je otkazan naš koncert na otvorenom u sklopu Osječke ljetne noći. No, vjerujem da su oni koji su ostali uživali", rekao je voditelj orkestra Zlatko Barač.

Imali su i u čemu jer je band odlično izveo poznate i popularne skladbe Glenna Millera, Dukea Ellingtona, Count Basieja, Tita Puentea i druge, a posebna gošća na pianu bila je Brigitte Fliegner iz Njemačke. Inače, već 7. srpnja osječki Big Band gostovat će u Vukovaru, potom 28. srpnja u Fužinama, a u pregovorima su i za dva gostovanja u Italiji.

[important title=DANAS NA OLJK-u]U ponedjeljak, 4. srpnja, na programu je izložba skulptura Branka Ružića, autora "Grupe građana", čijim je vraćanjem na glavni trg i započeo OLJK. Otvorenje je u 20 sati u Galeriji Kazamat. Od 21 sat publika može pogledati i humornu dramu "Kontrakcije" u režiji Nenni Delmestre i izvedbi Oriane Kunčić i Mateje Elezović iz HNK u Šibeniku.[/important]

Osječko ljeto kulture 2011. - program


"Prekidi", prilog sa STV-a: 
http://youtube.com/watch?v=tHkIOPpabAw

TEKST: Narcisa BOŠNJAK/Tomislav LEVAK/N.Bo. (Glas Slavonije)   

 


Izdvojeno

Reci što misliš!