Kultura / Kazaliste

Mađarska državna opera gostuje u dvorani Gradski vrt

Mađarska državna opera gostuje u dvorani Gradski vrt

Osječka dvorana Gradski vrt ugostit će vrhunske umjetnike, Mađarsku državnu operu, čijih će više od 420 glazbenika i plesača ove veljače posjetiti Hrvatsku u sklopu svoje turneje, koja dolazi na red nakon Ukrajine i Slovačke gdje su gledatelji bili oduševljeni viđenim.


Prva izvedba održava se 19. veljače s početkom u 19 sati, a riječ je o operi „Erkelov Hunjadi”, a 20. veljače održava se baletna komedija „Vesela udovica” Ferenca Lehára u istoj satnici. „Vesela udovica” je dobitna mješavina svih sastojaka potrebnih da se gledateljstvo dobro zabavi i uživa u Lehárovoj čudesnoj glazbi.

Ulaznice za izvedbe po cijeni od 60,00 kuna možete nabaviti putem Eventim sustava, u Dancing Bearu, u poslovnicama Exclusive Changea, na Petrol benzinskim postajama i kioscima Tiska te na dan izvedbe na ulazu u dvoranu Gradski vrt.

Za detaljnije informacije posjetite www.opera.hu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Erkel Ferenc: Hunyadi László
Ponedjeljak, 19. veljače 2018. godine
19.00 sati

Erkelova opera "Ladislav Hunjadi" izvodi se u tri čina na mađarskom jeziku s titlovima na hrvatskom.

Ferenc Erkel je skladao svoju domoljubnu operu 1844. godine na vrhuncu doba reformi, a koncentrira se na jedan od turbulentnih perioda mađarske povijesti, dane nakon pobjede kod Beograda. Junak djela koje se odigrava u vrijeme Hunyadijevih nije Janko Hunyadi ili kasniji Matija Korvin, već plemić koji staje na gubilište, Ladislav. Tadašnji su gledatelji uzbuđeno dočekali djelo koje je sadržavalo ne tako prikrivene poveznice s političkim previranjima vlastitog doba; naravno i glazba koja slijedi talijanske i francuske uzore, kao i tradicije mađarskih plesova 18. stoljeća su ostavile dojam.

„Iako se u remek djelu Ferenca Erkela uočavaju brojni utjecaji opernih skladatelja toga i ranijih doba, kao i uzorak opernog žanra (Beethoven, Rossini, Donizetti, Halévy, Meyerbeer, itd.), ono ipak zauzima posebno mjesto među nacionalnim operama 19. stoljeća. Dijelom jer glazba posjeduje mađarsku auru, dijelom jer joj priliči opis koji je – duhovito – za balade upotrebljavao jedan mađarski estetičar iz 19. stoljeća: "tragedija, ispričana pjesmom".

Na premijeri 27. siječnja 1844., operom „Ladislav Hunyadi”, rađa se mađarska nacionalna glazbena drama” – piše András Batta. Djelo koje je od svoje premijere bez prestanka cijenjeno djelo domaćeg repertoara, Mađarska državna opera 2012. godine prikazuje u novoj izvedbi.

hunyadi2 foto nagy attila resize

Ronald Hynd/Lehár Ferenc: Vesela udovica
Utorak, 20. veljače 2018. godine
19.00 sati

Vesela udovica je baletna komedija u tri čina, čija je produkcija je nastala uz suglasnost Australskog baleta i uz srdačnu pomoć: Verlag Felix Bloch Erben, Berlin/ Musikverlag und Bühnenvertrieb Zürich AG, Zürich. Nije riječ o zabuni: Leharova „Vesela udovica” u izvedbi Mađarskog nacionalnog baleta! Britanski je koreograf Ronald Hynd 1975. godine preradio popularnu operetu u fantastičan balet po narudžbi Australskog baleta. Odabir teme je tada bio nešto novo, naime u to vrijeme nitko nije pokušao postaviti operetu na baletnu pozornicu.

Priča nas vodi u 1905. godinu u izmišljeni grad Pontevedro, gdje je u pariškom veleposlanstvu sve naglavačke: bankrot prijeti gradu i diplomatima ugrožava živce. Jedina im je nada doći do kapitala tako što će udati prebogatu udovicu za njenu staru ljubav. Kroz sve ovo međutim strada veleposlanikov brak. Uzalud, diplomacija nije potrebna samo u politici.

Najljepši dijelovi predstave sastavljene od velikih tabloa su dueti i solo dijelovi koji omogućuju prikazivanje karaktera, nadopunjeni često komičnim dijelovima s pantomimom. Koreograf se odlično snalazi s karakternim plesovima u II. činu, iako na čudan način uz glazbu južnoslavenskog karaktera vidimo i jednu poljsku mazurku ( Istina, ova se simpatična varka može pripisati Leháru.). „Vesela udovica” je dobitna mješavina svih sastojaka potrebnih da se gledateljstvo dobro zabavi i uživa u Lehárovoj čudesnoj glazbi. Dokaz je uspjeh ovog baleta koji neprekidno traje duže od 40 godina. Mađarska premijera ovog komada održana je 22. veljače 2014. U Kazalištu Erkel u izvedbi Mađarskog nacionalnog baleta.

[important title=]NAGRADNA IGRA

Organizatori poklanjaju 2x1 ulaznicu za operu i 2x1 ulaznicu za balet. U komentar upišite svoje Ime i Prezime te opasku želite li na balet ili operu.

DOBITNICE:
Mirela Sudić - balet
Koraljka Ajh - balet
Monika Molnar - opera
Marta Dominovic - opera[/important]

  

    


Izdvojeno

Reci što misliš!