Noć kazališta 2017. [PROGRAM]

Noć kazališta 2017. [PROGRAM]

noc kazalista

Gotovo 80 kazališnih institucija i organizacija, nacionalnih kazališta, javnih i nezavisnih kazališta, amaterskih kazališnih skupina i javnih ustanova u pedesetak mjesta diljem Hrvatske uključit će se u subotu, 25. studenoga u još jednu, devetu po redu Noć kazališta.

Program 9. Noći kazališta predstavila je na konferenciji za novinare u Zagrebu organizatorica i koordinatorica Sandra Banić Naumovski.

"Središnji dan manifestacije održat će se u subotu 25. studenoga u 50 mjesta u Hrvatskoj, što je porast od 8,7 posto u odnosu na prošlu godinu, na što smo iznimno ponosni. Ove godine, Noć kazališta održat će se na više od 70 lokacija, kazališnih, kulturnih, obrazovnih i drugih javnih i privatnih prostora, i u njoj će sudjelovati više od 80 institucija", rekla je Banić Naumovski.

Istaknula je kako je posebno ponosna na to što se brojnim programima u manifestaciju uključuje niz mjesta koja inače imaju slabiju kazališnu infrastrukturu ili uopće nemaju kazališnu djelatnost, ali entuzijazmom i uloženim naporima nastoje barem taj jedan dan u godini omogućiti tamošnjim stanovnicima pristup kazališnim sadržajima.

Noć kazališta se tradicionalno održava treće subote u studenome, a ove godine, na apel braniteljskih udruga, zbog poklapanja s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, organizatori su odlučili manifestaciju pomaknuti za tjedan dana.

No, događanja u sklopu Noći kazališta zapravo su počela već 16. studenoga, a trajat će sve do 26. studenoga, zbog čega se očekuje i veća posjećenost nego do sada, a prošle godine broj posjetitelja koji su sudjelovali u različitim programima manifestacije diljem Hrvatske popeo se na čak 38 tisuća.

Pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo istaknula je kako je misija Noći kazališta promicanje profesionalnog i amaterskog kazališnog stvaralaštva, razmjena produkcija, stvaranje novih produkcija, omogućavanja stvaranja kazališnih mreža.

Inicijativi se ponovo pridružuju druge europske zemlje, a tradicionalna Europska noć kazališta ove se godine pretvorila u "noći kazališta" koje su započele još 4. i 5. studenog u Bugarskoj, nastavile su se 18. studenog u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Bosni i Hercegovini, a 25. studenog svojim programima Hrvatskoj će se pridružiti Crna Gora i Srbija.

PROGRAM:

OSIJEK, 25.11.

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE

20,00 sati, HNK u Osijeku, Giuseppe Verdi: “Trubadur”,  premijera

popratni program

21,45 sati, svečani foyer HNK u Osijeku, domjenak i druženje nakon premijere uz ansambl, redatelja i autorsku ekipu.

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

17.30 sati – dvorana Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, „Naši prvi koraci“, dramske improvizacije, Dramski studio Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, ulaz besplatan

18.30 - dvorana Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića,  'Good Deeds and Such“, predstava na engleskom jeziku, English drama group OŠ Vladimira Becića, Osijek, ulaz besplatan

19.00 - dvorana Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Draženka Šebek „Paroščić putuje svijetom“, mjuzikl za djecu, Udruga Gorski paroščić, ulaz besplatanO

20.00 sati – dvorana Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Željko Senečić „TIN“, dramska predstava za odrasle, Kazalište FRiKK, Zagreb, ulaz besplatan

VUKOVAR, 25.11.

Drugi puta u manifestaciji sudjeluje i Hrvatski dom Vukovar, a ravnatelj Dalibor Jurišić istaknuo je kako je kazališna družina koja djeluje unutar tamošnje Scene Marin na neki način "dijete" Noći kazališta, budući da je uključivanje Vukovara u Noć kazališta privuklo pozornost publike, što je potaknulo nastavak djelovanja te amaterske družine tijekom čitave godine.

19,00 i 21,00 sat, Hrvatski dom Vukovar dvorana: “HEBEMU MIŠA!”, krimi-komedija, Scena Martin Vukovar, ulazak slobodan

popratni program

18,00-22,30 Hrvatski dom Vukovar – predvorje: Scena Martin Vukovar – izložba (plakati, fotografije, kostimi, scenografija, lutke iz prijašnjih predstava)

20,00 Hrvatski dom Vukovar – predvorje: GLAZBENI PROGRAM, Josip Paulić (tenor) i Ante Blažević (klavir)

BELI MANASTIR, 25.11.

Gradsko kazalište Beli Manastir

18,00 sati Izložbeni prostor Centra za kulturu Grada Belog Manastir – Izložba kazališnih plakata i fotografija s predstava,

19,00 sati Gradsko kazalište Beli Manastir  „Europejci“ kazališna predstava za odrasle – PREMIJERA, Draft teatar Tuzla, BiH, ulazak slobodan

nakon predstave svečano zatvaranje 8. kazališnog festivala i dodjela godišnjih kazališnih nagrada

ĐAKOVO, 25.11.

Kreativa za kulturu i Centar za kulturu Đakovo

20,00 sati, Centar za kulturu Đakovo: Skupina autora: Ajmo ispočetka, ulaznica dobrovoljan prilog

19,00 sati,  popratni glazbeni program

VINKOVCI, 25.11.

Gradsko kazalište Joze Ivakića

20,00 sati, Eugène Ionesco: “NOSOROG” u režiji i adaptaciji Snežane Trišić, Narodno pozorište Kikinda

popratni program

U kazališnoj galeriji postavljena je izložba slika 2. LIKOVNE KOLONIJE Božidara Kopića.

Božidar Kopić osnivač je vinkovačke Galerije “Slavko Kopač” te je 2016. godine pokrenuta ova koloniju u spomen na lik i djelo koje je iza sebe ostavio Božidar Kopić.

Slike u sklopu kolonije izlažu: Dejan Duraković, Žana Erdelji, Mato Granić, Ivan Lončar Žan, Vladimir Voćanec, Zlatko Kokanović, Josip Božićević, Antun Tonča Ferbežar, Domagoj Jurčić-Sremac, Dario Šošić, Zvonimir Perak.

Izvor: Radio Osijek

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja