Kultura / Kazaliste

Bijelom jelenu nagrada ''Nevenka Filipović''

Bijelom jelenu nagrada ''Nevenka Filipović''

Ansambl predstave Bijeli jelen ovjenčan je nagradom „Nevenka Filipović“ za najbolje ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu ili mlade na netom završenom 24. Festivalu glumca.

Stručni ocjenjivački sud, po treći put u povijesti festivala napravio je iznimku i umjesto jednom glumcu dodijelio nagradu ansamblu Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića za predstavu koju je prema klasiku Vladimira Nazora dramatizirala i režirala Tamara Kučinović. Stručni ocjenjivački sud, u sastavu Izmira Brautović (Kazalište Marina Držića, Dubrovnik), Darko Janeš (samostalni umjetnik) i Nedim Prohić (Zagrebačko gradsko kazalište Komedija), u obrazloženju je istaknuo: „Predstava „Bijeli jelen“ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku očiti je dokaz da je igrajući predstave za djecu, poštujući estetiku, liriku i likovnost moguće potaknuti dječju maštu te pritom otvoriti  mogućnost odgoja nove kazališne publike. Dječja je publika to potvrdila za izvedbe u Vukovaru svojom koncentracijom i velikom pozornošću prateći radnju glumaca na pozornici. Tekst Vladimira Nazora kao školska lektira u sjajnoj adaptaciji i inscenaciji Tamare Kučinović dokazuje da hrvatski nacionalni tekst itekako ima mjesta u kazalištima za djecu i mladež diljem zemaljske kugle.“

Za izvrsnu su izvedbu nagrađeni: Kristina Fančović, Srđan Kovačević, Edi Ćelić, Ivana Vukićević, Đorđe Dukić, Areta Ćurković, Inga Šarić, Gordan Marijanović i redateljica Tamara Kučinović.

Nagradu su u ime cijelog ansambla primili glumci Ivana Vukićević i Edi Ćelić te ravnatelj Kazališta Ivica Lučić koji je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u procesu nastanka ove sjajne predstave: redateljici Tamari Kučinović, scenografkinji i kostimografkinji Zdenki Lacini, te tehnici kazališta koja je učinila iznimne napore kako bi se predstava prilagodila za izvedbu u Hrvatskome domu Vukovar na Festivalu glumca.

Dodjela nagrada održana je u subotu, 20. svibnja, na tradicionalnom Glumačkom sijelu u izletištu Kunjevci, a nakon završetka 24. Festivala organizatori su s radošću najavili još sadržajniji i bogatiji jubilarni 25. Festival glumca koji će se dogodine održati također u svibnju „mjesecu glumaca“ istaknuto je na zatvaranju.

Festival glumca održan je u organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Kazališne družine Asser Savus, a brojne su predstave i popratni sadržaji izvedeni u Vinkovcima, Otoku, Iloku, Vukovaru i Županji.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!