Kultura / Kazaliste

Aleksandru Bogdanoviću Marul za ulogu Urbana u Krležinoj “Ledi”

Aleksandru Bogdanoviću Marul za ulogu Urbana u Krležinoj “Ledi”

Stručno povjerenstvo (redatelj Joško Juvančić, glumac Zlatko Crnković, scenograf Marin Gozze, glumica Nives Ivanković te dramatičarka i dramaturginja Lana Šarić) odlučivalo je o dodjeli Nagrade Marul.

Najbolja je predstava u cjelini “Reces i ja” Olje Lozice, Teatra Exit i Kufer teatra. Marula za režiju dobila je Olja Lozica za istu predstavu. Najbolji izveden dramski tekst je “Čudo u Poskokovoj dragi” Ante Tomića i Željke Udovičić u režiji Krešimira Dolenčića i u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh.
Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodijeljene su: Aleksandru Bogdanoviću za ulogu Olivera Urbana u predstavi “Leda” u režiji Ivana Lea Leme i produkciji HNK Osijek, uz obrazloženje: Iznimno vještom kreacijom lika ekscentričnog intelektualca, Bogdanović se nametnuo kao nezaboravni i karizmatični Oliver Urban.
Marula je dobila i Ljiljana Bogojević za ulogu Dore Labudan u predstavi “Breza” HNK Varaždin, te Mirjana Karanović za ulogu Mirjane u predstavi “Drama o Mirjani i onima oko nje” Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Zlatko Košta za ulogu Michelangela u predstavi “Michelangelo Buonarroti” Kazališta lutaka Zadar.
Nagrada za dramaturšku obradu ili preradbu teksta dodijeljena je Borivoju Radakoviću za tekst “Breza”, za scenografiju Valentini Crnković i Igoru Kordeju za predstavu “Čudo u Poskokovoj dragi”, a za kostimografiju Ani Savić Gecan za “Dolinu ruža” GDK Gavella. Nagrada za oblikovanje svjetla dodijeljena je Ivi Nižiću za predstavu “Michelangelo Buonarroti”, a za skladanu scensku glazbu – autorski rad Igoru Karliću za predstavu “Michelangelo Buonarroti”.
Prema sudu gledatelja, najbolja je predstava “Drama o Mirjani i ovima oko nje” Ivora Martinića u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Žiri Slobodne Dalmacije nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodijelio je Aleksandri Stojaković (“Reces i ja”).

Tekst: www.glas-slavonije.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!