Kultura / Kazaliste

Lučiću nagrada za ulogu Zeca u “Ježevoj kućici”

Lučiću nagrada za ulogu Zeca u “Ježevoj kućici”

S ciljem najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikazati publici u vrijeme proljetnih školskih praznika, Gradsko kazalište Žar Ptica prije deset je godina pokrenulo Naj, naj, naj festival, koji od 2007. ima međunarodni karakter.

Konkurencija je time obogaćena različitim pristupima kazališnoj umjetnosti za djecu, koju svaka zemlja gost donosi sa sobom kao svoju specifičnost. Kazališne grupe stigle su iz Njemačke, Italije, Slovenije i A.C.O. Okinawa - iz dalekog Japana, koji su sa svojom predstavom “Teru, Teru” obišli svijet, ali prvi put nastupali u ovom dijelu Europe.

Redoviti sudionik ovog festivala je i Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek. Ove su godine konkurirali predstavom “Ježeva kućica” Branka Ćopića, koju je režirao Saša Anočić. Stručni žiri sastavljen od eminentnih kazališnih kritičara (Helena Buljan, Jasna Bilušić, Džimi Jurčec, Igor Ružić i Helena Braut.) odabrao je i nagradio najuspješnije predstave skulpturom Zlatna Žar ptica u deset kategorija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedna je stigla i u Osijek i to u ruke Ivice Lučića, koji je - u konkurenciji 17 “NAJboljih... NAJnovijih... NAJzanimljivijih” predstava prema izboru selektorice Festivala, dramaturginje i teatrologinje Mire Muhoberac - nagradu dobio za sporednu mušku ulogu i to ulogu Poštara Zeca u “Ježevoj kućici”.

Iako su sve jednako bitne, ravnateljicu DK-a Jasminku Mesarić, u ime kazališne kuće i ansambla, posebice je razveselila ova nagrada, jer je u kategoriji sporednih uloga za koje glumci vjeruju da im ne mogu donijeti nagradu i da se ne prepoznaju.

Nema velikih i malih uloga, nego velikih i malih glumaca”, napomenula je ravnateljica.

Iznenađen je bio i dobitnik upravo zbog činjenice što je riječ o sporednoj i “ne baš atraktivnoj” ulozi, skroman je Ivica Lučić. Drago mu je što je žiri prepoznao uloženi trud i dodijelio mu prvu nagradu u karijeri, pa joj je značaj tim veći.

Mi glumci radije igramo glavne uloge, jer mislimo da će nas samo tako zapaziti, no pokazalo se da smo u krivu”, kroz smijeh kaže Ivica Lučić.

 

Narcisa BOŠNJAK (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!