Kultura / Kazaliste

Praizvedba Kraljeva i konjušara u HNK

Praizvedba Kraljeva i konjušara u HNK

Sinoć je u programu 26. muzičkog bijenala Zagreb, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, praizvedena opera 'Kraljevi i konjušari', skladateljice Sanje Drakulić, po libretu Mire Gavrana i u režiji Roberta Raponje.

Obljetničko, 50. izdanje Muzičkog bijenala Zagreb, nudi pogled u prošlost, ali i otvara posve novo razdoblje funkcioniranja toga festivala. Uz presjek velikana glazbe 20. stoljeća, uz obilježavanje Svjetskoga dana nove glazbe, ne progamu je ovogodišnjega Bijenala i velika domaća premijerna produkcija i to nevezana samo uz Zagreb.

U suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištima u Rijeci, Varaždinu, Splitu i Osijeku Bijenale producira tri nove hrvatske opere i dva baleta, čije su premijere prenošene i na veliko platno zagrebačkoga kina Tuškanac, pa tako i sinoćnja praizvedba opere 'Kraljevi i konjušari'. Opera je to skladateljica Sanje Drakulić, u režiji Roberta Raponje, za koju je libreto prema vlastitoj istoimenoj tragikomediji napisao Miro Gavran.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Radnja je smještena na dvor hrvatskoga kralja Maruna u 10. stoljeću. Opera je to na kojoj se radi od studenoga prošle godine, a osječko ju je kazalište s ponosom najavljivalo kao najveći i najvažniji projekt sezone. Osječke su ga snage krenule stvarati punim srcem i s puno pozitivne, stvaralačke energije, u želji stvoriti vrhunski užitak za publiku, zbog koje se sve, na kraju krajeva, i radi. Nastala je zanimljiva i intrigantna priča, tragikomična farsa koja provocira na puno razina i aktualna je i u ova vremena...

{youtube}sLwjf3DdD6E{/youtube}

Tekst i video: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!