Kultura / Kazaliste

Tri sjajne predstave u Belom Manastiru

Tri sjajne predstave u Belom Manastiru

Treći festivalski vikend donio je još tri dobre kazališne predstave, kao i zanimljivo predavanje. Petak, dan za početak kazališnih priča, doveo je Bjelovarsko kazalište s predstavom „Kako sam ponovno postao normalan“.

Tim povodom, belomanastirsko kazalište i Odjel za prevencije Policijske uprave Osječko – baranjske organizirali su u suradnji s Osnovnom školom dr. Franjo Tuđman, Beli Manastir, edukativno predavanje o ovisnostima i posljedicama koje one nose. Zanimljivo predavanje upriličeno učenicima sedmih razreda održao je policijski službenik Robert Škorvaga. Djeca su radoznalo propitkivala, pa se zbog njihova interesa i planirano druženje s policijskim služebnikom odužilo, no organizatori to hvale, jer djeca nisu pasivno slušala već su interaktivno vodila razgovor i raspravu.

Ovo nije prva suradnja belomanastirskog kazališta i osječke Policijske uprave, a upravo je njihov spoj suradnje, kazalištarci i predstavnici zakona rijedak u praski, pa samim time i svakako odličan primjer preventivnog djelovanja za zajednicu. Nakon predavanja uslijedila je predstava bjelovarskih glumaca.

Predstavom su htjeli osvjestiti sve veći problem opijanja djece i mladih, smatrajući kako je zastrašujuća činjenica da je učestalo i prekomjerno konzumiranje alkohola „normalno“, a strašne posljedice nose sa sobom kako pojedinci, tako i njhove obitelji i zajednica u cijelini.

Subota je donijela monodramu „Đuka Begović“, čiji je lik utjelovio izvrstan Ivica Koprivnjak, glumac (amater) s 50-godišnjih stažem na daskama koje život znače. Đuka je sve više poprimao karakteristike svoga oca. Ono što mu nije uspio rasuti otac, nastavio je on. Uglavnom, Đuka Begović živio je bećarskim životom. Oženio se mirnom djevojkom Marijom, koja mu je ubrzo dosadila pa ju je varao. Žena mu je umrla tijekom porođaja, ali ostavila mu je iza sebe kćerkicu Smilju.Kako su se svađali, u velikoj navali bijesa, zbog ljubomore i prezira, Đuka je oca udario željeznim žaračem po glavi i ubio ga je. Zbog toga je Đuka proveo u zatvoru četiri godine, a kada se vratio kući bio je isti kakav je bio i prije. Đuka je bio čovjek koji se otrgnuo od konvencionalnog načina života i živio je kako je htio.

U nedjelju su u jedini baranjski grad po prvi puta stigli glumci iz Gradskog kazališta Jastrebarsko, koji su odigrali antičku komediju „Trgovac“. Djelo „Trgovac“ rimskog komediografa Plauta obradilo je temu ljubavnog suparništva oca i sina. Mladić Harin, koga njegov otac šalje u inozemstvo za trgovačkim poslom (kako bi ga spriječio da rasipa njegov novac i uputio ga na pravi put), zaljubljuje se u robinju Pasikompsu i dovodi je kući pretvarajući se da ju je donio na poklon svojoj majci. Mladićev otac se i sam zaljubljuje u djevojku, koju bez Harinova znanja daje svom susjedu Lizimahu na čuvanje. Jaska je pobrala odlične kritike publike i zadovoljnih domaćina.

Idući, predposlijednji vikend gostuju Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda, Pučko otvoreno učilište – PAX iz Samobora i Kazalište Mika Živković iz Retkovaca.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!