Kultura / Kazaliste

13 akademija na Dionizijevu festivalu

13 akademija na Dionizijevu festivalu

Više od 150 sudionika s 13 akademija iz osam zemalja svijeta okupit će se na 4. izdanju Dionizijevog festivala, međunarodnog susreta kazališnih i lutkarskih akademija, koji se od 21. do 27. ožujka drugu godinu zaredom održava u Osijeku i Đakovu.

Nakon prošlogodišnjeg slogana “Igrom do smijeha”, ove godine glasi “Igrom do grada”. Riječ je o nizu predstava, radionica, predavanja i inih događanja koje će studenti, asistenti i nastavnici svih akademija održavati tijekom sedam dana na nekoliko lokacija – u Osijeku u prostorijama Umjetničke akademije, Arheološkog muzeja i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, te u Đakovu u Centru za kulturu (kino) i prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Kada sam ja bio student, bilo je mnogo više prilika vidjeti predstave i postignuća iz drugih zemalja. Zato mi je drago što se zahvaljujući Dionizijevu festivalu ovi naraštaji mogu upoznati s referentnim kazališnim i lutkarskim kretanjima”, kaže Željko Vukmirica, umjetnički voditelj festivala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vukmirica je autor koncepta i redatelj jednog od možda najatraktivnijeg programa 4. izdanja festivala – hrvatske praizvedbe avangardne glazbene predstave “Povjetarac” (“Eine Brise”) Mauricija Kagela. Na prvi dan proljeća, 21. ožujka, u 11 sati, na potezu od Trga Svetog Trojstva do zgrade Umjetničke akademije, na otvorenom, sudjelovat će čak 111 biciklista! Među njima će biti i osječki gradski čelnici, studenti i nastavnici UAOS-a, članovi Biciklističkog kluba i građani. Izvedba će biti ponovljena 24. ožujka u Đakovu te 27. ožujka ponovno u Osijeku.

Posebno mi je drago što Dionizijev festival obuhvaća tri važna datuma za teatar – Svjetski dan lutkarstva (20. ožujka), Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade (21. ožujka) te Svjetski dan kazališta (27. ožujka)”, dodao je Vukmirica. Festival organiziraju osječka Umjetnička akademija i Grad Đakovo. “Sudjeluju sva tri odsjeka akademije – kazališni, glazbeni i likovni. Drago mi je da se UAOS upisuje na kartu referentnih kazališnih i lutkarskih događanja u ovom dijelu Europe”, zaključuje Helena Sablić Tomić, dekanica UAOS-a.

Od SAD-a do Rusije

Na ovogodišnjem Dionizijevom festivalu sudjeluju akademije iz Bekescsabe i Budimpešte (Mađarska), Cluja i Sibiua (Rumunjska), Lancastera (SAD), Leedsa (Velika Britanija), Linza (Austrija), Novog Sada (Srbija), Sarajeva (BiH), Sankt Petersburga (Rusija), Zagreba, Splita i Osijeka (Hrvatska).

Riječi i glazba u kulturi grada

Umjetnička akademija, Udruga Oksimoron i Knjižara “A. G. Matoš” organiziraju predavanja “Riječ i glazba u kulturi grada”. Knjigu Marine Biti i Diane Grgurić “Tvornica privida: očuđujući efekti diskursnih prožimanja” danas (u srijedu, 16. ožujka, u 19 sati) u Club-galeriji Magis predstavit će Aleksandar Mijatović i Helena Sablić Tomić. U četvrtak će u prostorima UAOS-a, od 9.30 sati, predavanje “Pojedinac u prostoru diskursa: kognitivistička perspektiva” održati teoretičarka i kulturologinja Marina Biti, a od 10.30 sati predavanje “Prema estetici popularne glazbe” muzikologinja i glazbena povjesničarka Diana Grgurić.(N.Bo.)

Tomislav LEVAK (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!