Kabanica zatvorila Lutkokaz

Kabanica zatvorila Lutkokaz

Kabanica 2

U subotu je u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku zatvorena 5. Međunarodna revija lutkarstva - Lutkokaz, koja je ove godine napravila nekoliko važnih kvalitativnih i organizacijskih koraka prema naprijed.

5. Lutkokaz zatvorio je diplomski rad iz lutkarstva studenata Umjetničke akademije u Osijeku, Gogoljeva 'Kabanica', koja je u rujnu imala čast zatvoriti i 47. PIF.

Festival je ove godine predstavio gledateljima tri lutkarska filma, gostujuće predstave iz Slovenije i Italije, četiri međunarodne radionice, jednako toliko ispitnih produkcija studenata UAOS i koprodukciju Umjetničke akademije u Osijeku i Akademije u Bratislavi.
'Iz godine u godinu u ispitnim je produkcijama prisutan kontinuiran kvalitativni rast. Iako se studenti izmjenjuju, nešto kao da ostaje, neka energija, vještina na kojoj se nadograđuju nove generaciju', prokomentirala je studentske produkcije voditeljica lutkarskog odjela UAOS, dr. Livija Kroflin.

Jedna od potvrda napretka je i koprodukcija UAOS i VŠMU iz Bratislave, Shakespeareova 'Oluja', koja je otvorila ovogodišnji Lutkokaz. 'Ta koprodukcija jako nam je važna i značajna. Ne samo zato što je spojila dva jezika te glumu i lutkarstvu, već i zbog spajanja dva načina rada, dva pogleda na lutkarstvo i glumu. Taj zajednički proces naših i bratislavskih studenata i profesora silno je obogatio sve sudionike projekta', rekla je dalje Kroflin, dodavši kako će ova koprodukcija našim studentima i otvoriti vrata van hrvatskih granica, gostovanjima na festivalima od kojih su već dogovoreni oni u Nitri i Bratislavi.

Lutkokaz je s 'Olujom' dobio i međunarodnu festivalsku publiku - bratislavske studente i profesore koji su ostali na reviji do kraja, stvorivši pozitivnu klimu te važne kontakte i prijateljstva.

Za međunarodni prizvuk ovogodišnjeg Lutkokaza, osim gostujućih predstava i slovačkih studenata zaslužan je i prvi međunarodni znanstveni skup 'Europske odrednice pojma lutke i stručno lutkarsko nazivlje', koji je otvorio festival.

'Osim što je bio vrlo važan za lutkarstvo u Hrvatskoj i regiji, skup je Lutkokazu dao festivalski dignitet te međunarodno ugledne i cijenjene gledatelje, koji su ostali na festivalu nakon skupa', dodala je Kroflin, zaključivši, nadamo se ne u potpunosti utopijski, kako bi u sljedećim Lutkokazima bilo odlično nastaviti ovogodišnji trend koprodukcija s raznim školama te znanstvenih skupova.

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Četvrtak

Petak

Subota