Kultura / Kazaliste

Dvojezični glumačko-lutkarski Shakespeare na Lutkokazu

Dvojezični glumačko-lutkarski Shakespeare na Lutkokazu

Od 19. do 22. studenog u Osijeku će se održati 5. Međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz, s nekoliko vrlo zanimljivih kazališnih i filmskih premijera pojačanih lutkarskim uspješnicama, radionicama i znanstvenim skupom posvećenim lutki.



Lutkokaz je ovogodišnji mali jubilej odlučio obogatiti s nekoliko pravih lutkarskih poslastica. Prva će se odigrati na samom otvorenju, kad će biti premijerno izvedena Shakespeareova 'Oluja'. U predstavi rijetko viđenog koncepta nastaloj u koprodukciji Umjetničke akademije u Osijeku i akademije VŠMU iz Bratislave, ispreplest će se hrvatski i slovački jezik te gluma i lutkarstvo. U poznatoj bajkovitoj priči o otuđenosti, oprostu i ljubavi bratislavski će studenti likove s otoka odglumiti, a njihovi osječki kolege likove na brodu pretočit će u lutke. Kako će studenti dviju akademija spojiti svoja znanja i kreativne silnice, srušiti granice te obogatiti i pomladiti riječi velikog barda, provjerite na Lutkokazu.

Druga ekskluziva odigrat će se na filmskom platnu. U četvrtak će premijerno biti prikazan prvi hrvatski srednjometražni lutkarski film 'Jan putuje'. Naslovni junak filma nakon iznenadne samospoznaje kreće na put po svijetu kako bi pronašao - sebe. Katarina Arbanas potpisuje režiju i scenarij filma te animira naslovnog junaka, marionetu koja se ne zadovoljava svojom drvenom sudbinom.

Osim u premijerama, i ove godine moći ćemo uživati u najboljim ispitnim produkcijama studenata glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku. 'U potrazi za dijamantnom suzom', zabavna je i punokrvna ginjolska predstava koju odlikuju visok ritam igre i razigrana animacija obogaćena brojnim duhovitim minijaturama. 'Dječak koji me nije vidio' uspio je lutkarski eksperiment scenskog oživljavanja nevidljive djevojčice animiranjem golog prostora, dok je 'Don't You Want Somebody to Love' pravi ljubavni eksperiment u kojemu Kupid čini ono u čemu je najbolji – uz pomoć svoje čarobne strelice budi ljubav među naizgled spojivim, ali i nespojivim parovima.

Lutkokaz zatvara predstava 'Kabanica' koja scenski oživljava Gogoljevu pripovijetku animacijom zvuka, prostora, predmeta, kostima i vlastitih tijela.

Od gostujućih predstava, osječka publika moći će uživati u 'Ježić Jančeku', priči o dječaku koji se jednog jutra probudi kao jež. U predstavi Lutkovnog gledališča Maribor animatorica Elena Volpi na sceni, paralelno s pričom, stvara neodoljiv svijet od gline. Iz Italije nam stiže Piccolo teatro di Trieste s neverbalnom predstavom 'Klap-klap', u kojoj će ispričati priču o dječjoj igri i nadmetanju putem bodypercussion tehnike. Nakon predstave gledatelji će se i sami moći okušati u toj tehnici u kojoj se vlastito tijelo pretvara u instrument.

Uz putnika Jana, na Lutkokazu ćemo moći pogledati još dva filma: animirani film u tehnici kazališta sjena 'Ptica' i film koji promovira lutkarstvo i lutkarski izričaj Umjetničke akademije u Osijeku, 'Nemreš pobjeć od animatora'.

Lutkokaz i ove godine organizira nekoliko radionica namijenjenih studentima te međunarodni znanstveni skup 'Europske odrednice pojma lutke i stručno lutkarsko nazivlje' na kojemu će sudjelovati brojni domaći i svjetski teoretičari lutkarstva, između ostalih veliki poljski povjesničar i teoretičar Henryk Jurkowski.

5. Lutkokaz održat će se od 19. do 22. studenog u prostorima organizatora revije, Umjetničke akademije u Osijeku, koja je rezervirana za radionice i znanstveni skup te u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, u kojemu ćemo moći uživati u kazališnim predstavama i filmskim projekcijama.

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!