Kultura / Kazaliste

Uskoro spomenik "Zeki i potočiću"?

Uskoro spomenik

Ako se s tim složi osječka gradska uprava i pronađe novac, Osijek će uskoro postati bogatiji za jednu kulturnu zanimljivost i posebnost: spomenik legendarnoj dječjoj pjesmi "Zeko i potočić", čiji je autor pokojni skladatelj Branko Mihaljević, a bio bi postavljen na Trgu bana Josipa Jelačića u Donjem gradu, ispred zgrade Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Posrijedi ječetiri godine stara inicijativa, čiji je idejni začetnik Mario Mihaljević, Brankov sin, a ovih dana aktualizirala ju je Brankova obitelj, želeći je konačno provesti u djelo.

"Sve gradske vlasti načelno su podržavale ovu ideju, ali nismo još ništa napravili. U duhovnom smislu, to bi bio spomenik svim našim djetinjstvima, jer mislim da nema nikoga na ovim prostorima kome baka ili mama nisu pjevušile tu pjesmu. Također, na taj način Osijek bi se jedinstvenim sadržajem, spomenikom pjesmi, upisao na kulturnu kartu Europe", objašnjava Mihaljević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Krešimir Bubalo daje načelnu potporu spomeniku "Zeko i potočić". "Očekujem od obitelji Mihaljević da mi se javi, da sjednemo za stol i vidimo što, kako i kada se može napraviti", poziva Bubalo.

U cijeli projekt aktivno se uključio i Vlastimir Kusik, ravnatelj Galerije likovnih umjetnosti Osijek, koji predlaže još jedan sadržaj. "Dakle, na Trgu bi bio taj spomenik, a u predvorju kazališta bista Branka Mihaljevića, prema kojemu nosi ime. To je prihvatila i Brankova supruga Mira Mihaljević, koja se jako angažirala oko svega, a ja želim pomoći", kaže Kusik.

Ništa protiv nema ni Jasminka Mesarić, ravnateljica Dječjeg kazališta. "Riječ je o dvije dobre ideje, posebice kada je u pitanju spomenik 'Zeko i potočić'. Što se nas tiče, nema problema, ali mi nemamo sredstava za te zahvate, već bi ih trebao osigurati Grad ili neki sponzori", zaključuje.

Sušac će napraviti bistu, a Matijević spomenik?

"Akademski kipar Marijan Sušac izvrsno bi napravio jednu takvu bistu, dok bi mladi akademski kipar Tihomir Matijević, koji se već pokazao odličnim za rješenja te vrste, uvjeren sam, dobro osmislio spomenik", kaže Kusik. Matijević je upoznat s tom idejom i kaže "kako bi mu bila čast biti autorom spomenika pjesmi u javnom prostoru". "Već imam jednu ideju koja mi se čini jako dobrom, ali čekam da me netko pozove", kaže.

TEKST: Tomislav Levak (Glas Slavonije) / FOTO: SiB.hr fotoarhiva


Izdvojeno

Reci što misliš!